Станишев: Трябва да продължим борбата срещу АСТА по-решително от всякога

  • 01 март 2012 16:57

  • 788
  • 4
Станишев: Трябва да продължим борбата срещу АСТА по-решително от всякога
©

Инвестирайте в икономиката на ЕС и в младите хора – това е призивът, който лидерите от ПЕС отправиха към Европейския съвет преди срещата на върха на ЕС на 1 март, съобщават от пресцентъра на БСП.

В отворено писмо, изпратено до Европейския съвет, лидерите от левицата остро критикуват съществуващите консервативни политики. „Съкращенията на разходи, допълнителната либерализация на пазара на труда и на обслужващия сектор не са отговорите”, заявяват европейските социалисти.

„Заради консервативните мании мерките за растеж и заетост отсъстват от дневния ред на ЕС от две години насам”, заяви президентът на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Според него е важно да се насърчават прогресивните политики по заетостта и фокусът да бъде върху социалните инвестиции. „Европейските граждани осъзнават това повече от всякога”, добави Станишев. Напомняйки за кампанията на Франсоа Оланд във Франция той коментира: „Започвайки с френските избори, ще видим едно съживяване на прогресивните ценности”.

Председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода заяви, че Европа се нуждае от нова прогресивна посока. Според него устойчивият растеж и заетостта са единственият начин за преодоляване на порочния кръг от консервативни политики за икономии, както и начин за намаляване на бюджетните дефицити.

В писмото си до Европейския съвет ПЕС представя конкретни решения на тежки проблеми като например – младежката безработица. Левицата предлага въвеждането на Европейска гаранция за младежта. Чрез нея се гарантира, че на всеки млад човек ще бъде предложена работа, допълнително образование или курсове за квалификация след 4 месеца на безработица. Европейските социалисти предлагат да се използват и неразпределени евросредства на стойност 10 млрд. евро. Лидерите на ПЕС се обявяват за засилване на активните пазари на труда, за подобряване на образователната система и на рамковите условия за европейските предприятия. Отвореното писмо дава подробности и за източниците на финансиране, необходими за изпълнение на предложенията: основна реформа в бюджета на ЕС, по-ефективни и по-справедливи национални данъчни системи и широкото прилагане на Данъка върху финансовите транзакции, който ще генерира 200 млрд. евро всяка година.

Преди срещата с лидерите на ПЕС, по- рано днес Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на разговаря с представители на неправителствени организации, сред които „Oxfam”, „European Digital Rights” и „Access Now”.

В контекста на продължаващата кампания срещу АСТА президентът на ПЕС аргументира позицията на европейските социалисти срещу търговското споразумение. От неправителствения сектор акцентираха върху необходимостта да се формира обща стратегия, така че да се засили натискът срещу ратификацията на АСТА. „Нашият политически, както и общественият натиск вече дава резултати”, отбеляза Станишев. Той напомни, че след протестите в Европа, страни като Полша и България решиха да не ратифицират споразумението. „Сега е необходимо да продължим борбата срещу АСТА по- решително от всякога”, заяви президентът на ПЕС и добави: „Гражданите са на наша страна”. Според него борбата срещу споразумението трябва да бъде координирана на национално и на европейско ниво, да се ангажират обществото, НПО, политическите партии.

Станишев изтъкна ключовата роля на ПЕС в кампанията срещу АСТА в цяла Европа. Европейските социалисти изразиха ясно позицията си многократно – „AСTA е погрешна - и като съдържание, и като процес”. Според ПЕС споразумението е изготвено в тайна, противоречи на основни права и заплашва използването на генерични лекарства в развиващите се страни. След като в целия ЕС се проведоха анти-AСTA протести, споразумението е било изпратено на Съда на европейските общности, за да провери дали противоречи на основните текстове.

Срещата на Станишев с неправителствените организации се провежда преди заседанието на Европейския парламент по АСТА. Предмет на изслушването, организирано от Комисията за вътрешен пазар, са оплакванията от членове, които са против споразумението и които твърдят, че говорителите до голяма степен са про-АСТА и изслушването е неблансирано и неравнопоставено. „Това не се отрази добре на тези, които организираха самото изслушване”, споделят говорителите на неправителствените организации. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
788 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
no comment

2012.03.03 | 11:33

4
.03.2012 | 17:35 АСТА - от 2006 г. до октомври 2010 г. са проведени 11 кръга преговори. Държавите-членки на Европейския съюз са информирани устно и писмено за преговорите чрез Комитета „Търговска политика” на Съвета, както съответно и господин Станишев е уведомен надлежно - устно и писмено .Българският еврокомисар Меглена Кунева е участвала в заседанията на ЕК, където са се обсъждали и одобрявали тези въпроси.
ГЕРБ В ГРОБ!

2012.03.03 | 11:33

3
КОЙ- ГЛАСУВА ЗА АКТА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА?: На 24 ноември 2010 г. с мнозинство на Европейската народна партия Европейският парламент отхвърля остра резолюция срещу ACTA, внесена от либерали, социалисти, зелени и независими, която във висока степен отговаря на критиките на гражданското общество. След вносителите е българския евродепутат от Групата на либералите и демократите за Европа Метин Казак. Как гласуват българските евродепутати по тази проекторезолюция: Следните евродепутати гласуват против АКТА,като подкрепят критичната резолюция: 9 евродепутати подкрепят критичната резолюция: Станимир Илчев (НДСВ), Антония Първанова (НДСВ), Филиз Хюсменова (ДПС), Метин Казак (ДПС) и Владко Панайотов (ДПС) от групата на либералите; Ивайло Калфин (БСП), Кристиян Вигенин (БСП), Евгени Кирилов (БСП) и Илияна Йотова (БСП) от групата на социалистите; Следните евродепутати гласуват ЗА АКТА,като гласуват против критичната резолюция. Всички те са от ГЕРБ: 6 евродепутати гласуват против критичната резолюция –Андрей Ковачев (ГЕРБ), Емил Стоянов (ГЕРБ), Мария Неделчева (ГЕРБ), Илиана Иванова (ГЕРБ), Владимир Уручев (ГЕРБ), Надежда Нейнски (СДС); НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ - ГЕРБ Е ЗА АКТА
дон пепе

2012.03.03 | 11:33

2
Това че ГРОБ е за АКТА май се опитват да не го разбират само платените коментаторчета на Герберчетата понасраха се и сега се опитват да припишат вината ту на троини коалиций ту на Кунева обаче не се получава ,осирането си е само на ГРОБ и смърди ужасно
Viking69

2012.03.01 | 18:02

1
Политизираха и този протест.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини