Представители на ръководството на ПП АБВ присъстваха на Архиерейската Литургия по повод Освобождението на България

  • 03 март 2019 12:31

  • 453
  • 2
Представители на ръководството на ПП АБВ присъстваха на Архиерейската Литургия по повод Освобождението на България
© АБВ

Първата официално подарена писалка от серията, издадени по повод 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, получи като дар Негово Светейшество патриарх Неофит от председателя на ПП АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Тя е с инкрустация на поименен списък на посланиците на Руската федерация, служили в България.

Петков каза пред Негово Светейшество, че много преди междудържавническите отношения, са светите братя Кирил и Методий, които ни дадоха азбуката, както и великият духовник и просветител св. Киприян, който обединява под своята власт разделените части на Московската митрополия, построил мост на културата и науката между България и Русия.

Председателят на ПП АБВ пожела на патриарх Неофит здраве и живот и добруване на отношенията между България и Русия.

Председателят на АБВ - Младежи Пламена Заячка подари на Негово Светейшество Патриотичния календар, изработен от организацията. Първата дата в календара е именно 3 март – началото на съвременната българска държава и проследява и отбелязва всички исторически за България събития. Като традиция, за втора поредна година, ПП АБВ подарява първото копие на изданието на българския патриарх.

Представители на ръководството на ПП АБВ присъстваха на Архиерейската Литургия по повод Освобождението на България в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи Молебен за здравето и преуспяването на българския народ и Панихида за всички за Цар Освободител и воините, дали живота си за българската свобода по време на Руско-турската освободителна война. Храмът увековечава събитията от 1877- 1878 г.

Той носи името на св. Александър Невски, който е покровител на руското войнство през Руско-турската освободителна война.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
453 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
boiko

2019.03.04 | 15:19

2

Naj-varlite protivnici na carkvata,zapochnacha da se krastjat,boze kakva svoloch.

Умник Гюро

2019.03.03 | 13:24

1

Румба, да не забравиш довечера пак да полееш фонтаните в Плевен.

Добави коментар

Водещи новини