Мая Манолова ще внесе предложения за промени в Изборния кодекс 

  • 27 февруари 2019 12:37

  • 375
  • 3
Мая Манолова ще внесе предложения за промени в Изборния кодекс 
© Булфото (архив)

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на ще внесе предложения за промени в Преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, с които да се запазят избирателните права на българските граждани във Великобритания. Това стана ясно след среща и видеоконферентна връзка на омбудсмана с представители на българската общност във Великобритания, Швейцария, Австралия. 

Дискусията за избирателните права на българските граждани в чужбина е провокирана от петиция, подписана от над 150 българи от цял свят. Петицията, освен до омбудсмана, е адресирана и до президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. В петицията българите настояват да продължи без прекъсване поетапното въвеждане на електронно дистанционно гласуване чрез разработване на пилотна система и провеждане на експерименти на реални избори, но с необвързващ резултат, още през 2019 г. Според тях за целта е важно да бъдат използвани модерни, практични и с висока степен на сигурност технологични решения, приложими за българските условия и лесно достъпни за избирателите. 

Конкретната поправка, за която Манолова ще настоява, е да се запазят изборните права на българските граждани, пребиваващи на територията на Обединеното Кралство, като в допълнителните разпоредби на кодекса се прецизира понятието държава-членка на Европейския съюз. Омбудсманът Манолова заяви, че ще предложи промените още днес на заседание на правната комисия в парламента и покани участниците в дискусията също да участват в заседанието на правна комисия. Тя се ангажира, освен пред председателя на правна комисия Данаил Кирилов, промените да бъдат поставени на вниманието и на председателя на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. "Политическите и изборните права са сред основните права на гражданите и аз съм призована да ги защитавам по закон", заяви Манолова. 

Тя бе категорична, че за да се реализира волята на избирателите за въвеждане на електронното дистанционно гласуване, заявена още в референдума от 2015 г., е необходим натиск както към ЦИК, така и към Държавната агенция за електронно управление. По думите на Манолова именно от тези две институции зависи поетапното реализиране на този проект, за който има осигурени 1,5 млн. лв. европейски средства. "Така или иначе кодексът ще бъде отворен отново. Сега е моментът темата за гласуването на българите зад граница да се постави на масата", заяви Манолова. 

Мария Спирова от Великобритания обясни, че ако досега българските граждани на Острова са имали право да гласуват в 50 изборни секции, то сега техният брой ще бъде ограничен на 35, което ще затрудни изборния процес. Тя настоя да се намери принципно решение на проблема. "Предстои ни да загубим права - вече упражнявани с ентусиазъм", каза Спирова. По думите ѝ благодарение на усилията на Европейския парламент /ЕП/ и след изслушване на българите във Великобритания от членовете на ЕП за Брекзит, българите на Острова, са получили сегашния си уседнал статут. Спирова каза още, че сега е нелогично и силно деморализиращо да им се отнеме това право в предстоящите избори за ЕП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
375 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2019.02.27 | 14:07

3

След като депутатите от БКП/БСП-терористи не изпълняват парламентарната си работа, те лъжат Българските гражданите, които са гласували за тях и са ги избрали. Следователно, на БКП/БСП-терористи трябва да им се отнеме парламентарната работа и да се даде на партии, които искат да работят за Българския народ. Комунистическата партия трябва да се разпусне заради геноцид и терористична дейност срещу Българския народ.

Данъкоплатец

2019.02.27 | 13:26

2

Кюстендилската миризлива слива, Мая Костинбродска, Куролапчката на братя Галеви, не може нищо повече да предлага тая мастия! Тоя избирателен Кодекс е неин! Да не се прави на по -хитра от Народа! Ние всичко си спомняме и помните, червени гадни боклуци!

6 5

2019.02.27 | 13:00

1

сегашния тя го писа. сега пък иска да го променя?

Добави коментар

Водещи новини