НС удължи до 31 декември 2019 г. срока за законопроект, уреждащ поземлените отношения и ползването на земеделските земи

  • 27 февруари 2019 11:16

  • 380
  • 0
НС удължи до 31 декември 2019 г. срока за законопроект, уреждащ поземлените отношения и ползването на земеделските земи
© Novini.bg

Депутатите удължиха до 31 декември 2019 г. срока за изготвяне и внасяне в НС на законопроект за поземлените отношения и опазването на земеделските земи. Той трябва да уреди отношенията в землеползването, свързани със собствеността на земеделските земи, с арендните отношения и с опазването на селскостопанското имущество, като по този начин се предложи организирана и последователна уредба на поземлените отношения в страната.

За тази цел НС със 101 гласа "за", един "против" и един "въздържал се", по предложение на земеделското министерство, гласува решение за отмяна на решението си от октомври 2018 г. и така срокът от 28 февруари т.г. се променя на 31 декември т.г.

Мотивите на аграрното ведомство са за разширяване обхвата на законопроекта, като в него се регламентират всички въпроси, свързани със собствеността върху земеделските земи, с арендните отношения и с опазването на селскостопанското имущество.

Обединени патриоти /ОП/ и ДПС смятат, че удължаването не е добро решение, а нуждата от такъв закон е отдавна.

Петър Петров от ОП предупреди, че това ще има сериозни последствия за управляващата коалиция. Няма как да обясним на хората за неуредените поземлени отношения у нас, обясни той. По думите му, няма политическа воля у ГЕРБ за решаване на този изключително важен въпрос. Унищожават се стада, защото собствениците им все още не могат да купуват земя, общинска собственост, забраната е от социализма, информира Петров. И предупреди, че това ще доведе и до уголемяване на "селскостопанските октоподи" у нас, до моностопанства, в които се отглежда само пшеница и ечемик. Вече има около 500 села, заличени от картата на България, отбеляза Петър Петров. 

Подкрепи го Бюрхан Абазов като уточни, че ДПС ще приеме удължаването на срока, за да се избегне хаосът. Но, подчерта той, нашата идея да прехвърлим всичко на бранша и да чакаме от него да постигне консенсус, е неработеща. Къде е позицията на държавата, която иска да въведе ред в поземлените отношения, и какъв тип земеделие иска да развива тя в дългосрочен план, упрекна той управляващите.

В този вид предложеният законопроект от земеделското министерство не отговаря на интересите на сектора и е необходимо да бъде преработен, обобщи председателят на земеделската комисия Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри /ГЕРБ/. Законодателство на инат не може да се прави, щом представеният проект е неприемлив за който и да е от участниците и е естествено да подкрепим предложението на министерството за удължаване, посочи тя.

Депутатите гласуваха и попълване състава на няколко постоянни парламентарни комисии. Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 /ОП/ беше избран за член на икономическата комисия, Елена Аксиева от Воля - в комисията по вероизповеданията, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини