Говорителят на ЦИК: Избори не се печелят с манипулации, подобни внушения са опасни

  • 25 февруари 2019 12:58

  • 569
  • 3
Говорителят на ЦИК: Избори не се печелят с манипулации, подобни внушения са опасни
© Булфото (архив)

Изборните проблеми на България не са свързани с технологията на гласуване, евентуалните манипулации не могат да повлияят съществено на изборния резултат. Това каза пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той направи анализ на предизборната подготовка в атмосфера на законодателни промени и смяна на състава на Комисията.

Машинното гласуване ще реши едни проблеми. Важното е да не допуснем гаф, ако системите за сигурност са пробити. От друга страна, ще се подобри точността на преброяване. Но проблемите с купения и с корпоративен вот, с ниската активност и с недобрата информираност, не са свързани с технологията, подчерта Томов.

Всички знаем, че мандатът на членовете на ЦИК изтича и това не означава, че тя е прекъснала работа. Надявам се, че смяната ще стане гладко. Беше добре въпросът със смяната на мандата да бъде разгледан малко по-рано, за да могат новите членове да разполагат с малко повече време за адаптация, отбеляза говорителят на ЦИК.

Цветозар Томов допълни, че евроизборите са относително най-лекият вид от гледна точка на технология и организация. Но по-големият проблем са законовите промени по отношение на нашите задължения, особено по отношение на машинното гласуване.

Тече съвсем нормална подготовка за изборите, но тя е основана на действащото законодателство. В момента изискването е за 12 500 устройства за машинно гласуване. Три месеца преди изборите всичко може да бъде направено, но няма време за пилеене. Има някои въпроси, които предстои да бъдат решени. При всички положения месец март е решаващ да се намери изпълнител на поръчката, за да може спокойно да се организира логистиката за машинното гласуване до изборите. Отдавна знаем кога са изборите за ЕП, трябва да успеем, но трябва да има и пълна законодателна яснота, подчерта Томов.

Както в повечето страни и у нас се правят опити за изборни манипулации. Като социолог ще кажа, че поне 95 процента са свободно упражняване на вот. Избори не се печелят с манипулации. Всички избори у нас съответстват на вота на гражданите. Това не означава, че не трябва да се борим с манипулациите. Този проблем е свързан с политическата култура и начина, по който взаимодействат институциите, допълни Цветозар Томов.

Дали ще има или няма да има преференции също не е фактор за честността на изборите. Според мен правилно сме предпочели пропорционалното гласуване, каза още социологът.

Томов изрази също мнение, че не бива изборното законодателство непрекъснато да се променя.

Няма у нас два последователни избора, проведени при едно и също изборно законодателство. Внушаването на недоверие в честността на изборите е опасно заиграване с предразсъдъците на хората, отвратителна предизборна практика. При всички нарушения повече от 2-3 мандата на парламентарни избори не биха били изместени, а на евроизбори е сигурно, че ще отидат в Брюксел тези, които българите наистина изберат, заяви Томов.

Цветозар Томов направи уговорката, че на много от въпросите отговаря като гражданин и като социолог, а не като говорител на ЦИК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
569 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЯЯ

2019.02.25 | 14:47

3

Мненията на хората и коментарите за ГЕРБ са убийствено лоши . И много често печелят избори . Единственото обяснение е купуване на гласове и манипулации на резултати .

сс

2019.02.25 | 14:18

2

Кого лъжеш герберска подлого?От както мутрата Борисов взе властта от тогава се манипулират изборите,затова и до днес той държи Цветанов,защото той е организатора и ръководителяна на манипулираните избори.

ХА ХА ХА ХА

2019.02.25 | 13:22

1

Не се печелили с манипулации ! Децата дори това го знаят че е така !

Добави коментар

Водещи новини