Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

  • 15 февруари 2019 09:07

  • 1888
  • 19
Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП
©

Ако коалиции се правят за всеки законопроект и предложение, които се гласуват в парламента, вероятно ще кажете, че сме в коалиция и с БСП. При вчерашните дебати по Изборния кодекс приехме и техни предложения за промени. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на БТВ.

"Съобразили сме се и с искания на ДПС, и на „Воля”, и на „Обединените патриоти”, допълни той.

Тома Биков се пошегува, че не е вярвал, че ще прекара празника на любовта с БСП. Думите му са по повод това, че през целия 14-и февруари и дори през нощта депутатите обсъждаха и гласуваха изборния закон.

"Машинното гласуване е много сериозна промяна и затова е добре да се направи по-плавно", каза Биков. "Затова за евроизборите ще бъдат вкарани 3000 машини, за местните наесен - 6000, а за парламентарните гласуването ще бъде изцяло машинно".

„Позицията на ДПС е ясна и те си я изразиха в пленарната зала. Въпросът е защо ГЕРБ подкрепиха фактически отмяната на преференциите, защото с тази методика, която беше предложена, нито един народен представител не би влязъл в това Народно събрание, нито пък би станал евродепутат с преференция”, заяви представителят на БСП Явор Божанков,

„Коалиция, според мен, е нещо принципно и е свързано с програма за управление. Тезата, че сме в коалиция с ГЕРБ би имала тежест, ако говорехме за някаква програма и някакви общи действия в дългосрочен период. В случая говорим за конкретно гласуване, а имаше много гласувания вчера, при които пък не бяхме подкрепени от ГЕРБ, а ГЕРБ бяха подкрепени от БСП”, обясни Ерджан Ебатин от ДПС.

„Политическата ни система е болна от липса на доверие и преференциалния вот беше една от малкото възможности хората да се идентифицират с конкретен човек в парламентарната листа на дадена партия. Така наречената затворена верига на послушание в замяна на издигане, можеше да се разкъса единствено чрез преференциите. Затова аз съжалявам, че колегите от ГЕРБ и НФСБ паднаха в капана на ДПС и приеха тяхното предложение”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО и „Обединени патриоти”.

"7% е твърде нисък праг за преференции, за да бъдат преразпределени изборните листи, каза депутатът от ДПС Ерджан Ебатин. Ако даден кандидат се яви на избори като независим, той трябва да премине определената изборна квота, за да може да влезе в парламента.

Според Явор Божанков, депутат от БСП, обаче пренареждането на листите от страна на избирателите ще е абсолютно блокирано с промените в изборния закон. На практика преференциите се отменят.


 

Мая Йорданова
1888 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2019.02.15 | 13:35

16

ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ , ДА ПЛАЧЕШ ЛИ , ДА РЕВЕШ ЛИ ?? Колко много идиоти в тая държава !!!!!

2019.02.15 | 14:24

19

Отговора е лесен-брой гласувалите за БКП-БСП и няма да сбъркаш....Не забравяй че комунистите сами отрекоха социализЪма си като "недоносче" и хързулнаха народа по динена кора към капитализЪма в който те дърпат конците до ден днешен....

2019.02.15 | 10:22

9

Биков да говори за изборен кодекс е лудост,как да вярваме на този човек че е справедлив,като той самия искаше да вкарва Борисов в затвора,в какво ни убеждава ,че мандата на комисията изтича,но какво от това,че няма да се спази закона ,нали ГЕРБ е държавата и законите не важат за тях, нали техния президент Плевнелиев предложи референдум за преференции,как и защо сега го отмениха по начина по който го приеха,защото се страхуват,че първите избрани от Цветанов може да отидат последни.Как гражданите на държавата да вярват на тази комисия,която по нареждане на управляващите четири години не въведе машинното гласуване,защото пак не е в угода на ГЕРБ,няма как да подменят протоколите и ред други промени,които приеха през нощите Но щом Биков е най-големия специалист по всички теми в НС говори и за ниския му рейтинг.На управляващите им трябва човек -празнодумец

2019.02.15 | 14:20

18

По-лошо драги ,по-лошо.Комунистите сами плюят в суратя на Манолова...

2019.02.15 | 11:05

10

Глупости и половина.Преференциите бяха наложени от Мая Манолова за да избягат от истински неудобното частично мажоритарно гласуване което пък беше въведено пак от тях и тогава ГЕРБ спечели почти всички мажоритарно избрани депутати.Сегашния изборен кодекс също е дело на въпросната комунистка,така че да се каже ГЕРБ налагат избори на тъмно е все едно Манолова да си плюе в суратя...

2019.02.15 | 13:37

17

ГЕРБ - ДПС И МАНГАЛИТЕ --ВИНАГИ ЗАЕДНО

2019.02.15 | 13:31

15

Да ти иба майката гламава !!!!

не вярвал, бил

2019.02.15 | 12:06

14

Как да не си вярвал, като политическата ти кариера е на принципа на „Мара ОБЩАТА“ – „Който плаща, той разгаща!“(широко разпространен в герб)
Много добре знаеш, че като се продадеш, правиш каквото ти заповяда клиента!

п.п. Явно добре ти плащат, след като до скоро искаше да вкарваш „еднокнижния“ в затвора, а сега, от лизане, му обезкосми задника!

4 т. суджук

2019.02.15 | 11:39

13

И, кой беше отдолу, а кой отгоре ??

Сигурно яко са го наeбали от БСП, тоя син кaпyт,

2019.02.15 | 09:58

4

щом се оплаква.

2019.02.15 | 11:35

12

Синя е Седесарката Говнелия Нинова, приватизаторката на Техноимпекс по времето на СДС! Ти ако си късопаметен олигофрен, то ние, нормалните българиа, добре си спомняме нейното участие в кабинета на СДС! Бесепарите сте не само крадци , ами и долни Лъжци! Сегашното БСП е част от тогавашнот СДС!

MAIOR KOSTOV

2019.02.15 | 11:34

11

TOZI SI E STAR KOMUNIST, KAKVO SE PRAVI NA OSHTIPANA MOMA.

Свири, свири, Биков,

2019.02.15 | 10:05

8

подлудявай ме, не спирай - естрадна песен, по-здрав за Биков.

Нали е седесарски педал,

2019.02.15 | 10:03

7

от какво се оплаква? Лошо ли му е било да се надупи на БСП или в СДС обичат най-много ковбойския xyй?

Добави коментар

Водещи новини