Каракачанов: Трябва да се страхуваме от прекратяване на договора за ракетите със среден обсег

  • 14 февруари 2019 14:09

  • 517
  • 3
Каракачанов: Трябва да се страхуваме от прекратяване на договора за ракетите със среден обсег
© Булфото (архив)

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността коментира днес, че възможното прекратяване на договора между Москва и Вашингтон за ракетите със среден обсег в Европа е заплаха за сигурността на континента.

Общото становище е, че в следващите шест месеца трябва да се търси активен диалог с Русия с цел връщането ѝ към спазване на договора, посочи той пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на своите колеги от НАТО. Имаше най-различни мнения. Това е проблем за сигурността на цяла Европа. Отговорът на въпроса, дали трябва да се страхуваме, е да, трябва, добави той.

Вицепремиерът изрази очакването нашата страна да успее дори предсрочно да постигне целта за отбранителни разходи, равни на два процента от БВП до 2024 година. България миналата година представи план за увеличение на разходите за отбрана и върви по графика. Планът предвижда 2024 г. да стигнем до тези два процента, но смятам, че това ще се случи година или повече по-рано, каза той.

Каракачанов отбеляза, че първата двустранна среща на македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска в НАТО е била с българската делегация. Шекеринска, която вчера за пръв път участва като наблюдател на заседание на министрите от пакта, е благодарила за помощта и съдействието на нашата страна. В отговор на въпрос вицепремиерът изрази очакването Народното събрание да утвърди по най-бързия начин протокола за присъединяването на Северна Македония към алианса, пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
517 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
оня с коня

2019.02.14 | 22:50

3

Където се повят американските войници настават проблеми, смърт, глад, война и др. лоши работи.

Георги Петков

2019.02.14 | 16:18

2

Аха, щом Договорът вече го няма, значи всеки ден ще валят руски ракети върху София. Предсрочно направихме соларите, пак така ще хвърлим на вятъра живи пари за ненужни тенекии, пак така излязохме от Ямбургската спогодба. Щом е разход - още от утре ще го преизпълним. Предсрочно, обаче, нито пенсии, нито заплати се вдигат, все в разни срокове трябва да гледаме.

Стоян

2019.02.14 | 14:20

1

Най-важна е сигурността,както на Европа,така и на региона.Да вземат най-благоприятното решение и да не се нарушава суверенитета и сигурността на държавата ни и съседите ни.

Добави коментар

Водещи новини