Столтенберг: НАТО иска да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

  • 07 февруари 2019 07:31

  • 420
  • 4
Столтенберг: НАТО иска да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег
© gettyimages (архив)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че иска да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег между САЩ и Русия, като привлече в него още ядрени държави, съобщи БТА, цитирайки ДПА.

Вашингтон обяви миналия петък, че се оттегля от подписания през 1987 г. договор, а ден по-късно и Москва стори същото. И двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на договора, едно от последните големи ядрени споразумения от Студената война, забраняващо разработването на ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км.

В интервю, публикувано днес от германската медийна група Функе, Столтенберг заявява, че Русия винаги се е оплаквала, че страни като Китай, Индия, Пакистан и Иран са разработвали ракети със среден обсег, а на нея й е било забранено да го прави. "Това обаче не е оправдание за нарушаване на договора", смята шефът на НАТО. "Напротив, това трябва да ни накара да укрепим този договор и да привлечем в него още партньори".

Столтенберг казва също, че НАТО ще обсъди собствени инициативи за запазване на договора и подобряване на контрола върху въоръженията.
 

Филип Епитропов
420 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
а израел що забрави

2019.02.07 | 13:48

4

ЗАБРАВИЛ СИ ДА СПОМЕНЕШ ГЛАВНО ИЗРАЕЛ В СПИСЪКА, БРАТО, ЩОТО СТЕ МНОГО "ЧЕСТНИ" И "ДЕМОКРАТИЧНИ", МАЙ А? А ВСЪЩНОСТ СТЕ ИЗНОСИТЕЛИ НА "НЕЖНИ" РЕВОЛЮЦИИ В ДЪРЖАВИ С ПЕТРОЛ И НЯМАТЕ НИТО МОРАЛ, НИТО ПРИНЦИПИ! ГЛЕДАМЕ ВИ В СЛУЧАЯ С КАШОГИ - ТАМ МЪЛЧИТЕ С ЕС ОГЛУШИТЕЛНО!

2019.02.07 | 11:07

3

нато да го духа, правите интриги, заблуждавате хората, нато е нищо повече от една кръгла нула

асд

2019.02.07 | 10:18

2

лицемерие, лицемери, лицемерие,..........

2019.02.07 | 07:52

1

Ехааа...искам да видя как от позицията на страничен човек се спасява договор между 2 субекта при положение че и двата са се отказали от него и са обявили че прекратяват действието му...Давай Йенс,ти си шефа на света! :Д:Д

Добави коментар

Водещи новини