Денят, в който е приета Търновската конституция, България тръгва по своя самостоятелен път на развитие, отбеляза Караянчева

  • 29 януари 2019 13:42

  • 303
  • 2
Денят, в който е приета Търновската конституция, България тръгва по своя самостоятелен път на развитие, отбеляза Караянчева
© Народно събрание

Денят, в който е приета Търновската конституция, Княжество България тръгва по своя самостоятелен път на развитие, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на на пресконференция във Велико Търново, на която обяви програмата за честванията на 140-ата годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция.

Годишнината е повод българите да научат повече за Търновската конституция, за парламентарния живот в България, за строителите на България, които със своя свободолюбив дух са направили така, че да имаме един от най-прогресивните основни закони в Европа, подчерта Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. 16 април 1879 г. е дата не по-малко важна от тези на Съединението и Независимостта, добави още тя.

Откриването на събитията ще бъде на 5 февруари 2019 г. в София с концерт в зала „България“ на Софийската филхармония, съобщи председателят на парламента.

Решихме 140-ата годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция да бъде годишнина на гражданите, отбеляза Цвета Караянчева. Всички желаещи ще могат да видят оригинала на Търновската конституция и стенографските дневници от Учредителното събрание на 10 февруари 2019 г., когато Народното събрание ще организира ден на отворени врати, посочи председателят на парламента. Поводът е свикването на Учредителното народно събрание, което е на тази дата.

Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на добави, че вече в няколко областни града е представена пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и се предвижда да бъде изложена във всички областни градове до края на април.

Искаме да ангажираме младите хора и затова предвиждаме провеждането на състезание по дебати, а финалистите ще имат възможност да направят дебат в пленарната зала на Народното събрание, за да почувстват атмосферата и отговорността, която носят народните представители, отбеляза председателят на парламента.

Предвижда се на 16 април 2019 г. във всички български училища да се проведе Урок по Конституция. За запознаване на децата с историческите факти за работата по първия български основен закон Народното събрание ще приготви мултимедийна презентация, която ще бъде достъпна на сайта на институцията, уточни Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

На 16 април 2019 г. ще се проведе Тържествено заседание на 44-ото Народно събрание в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново, посветено на 140 години от приемането на Търновската конституция. Заседанието ще започне с възстановка на събитията от 1879 г., след което са предвидени изказвания на председателя на парламента и представители на парламентарните групи. Народните представители ще приемат обръщение към българския народ. Предвижда се те да отдадат почит на паметника „Майка България“ и да поднесат на цветя. Вечерта ще бъде организирана тържествена заря-проверка.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност към кмета на Велико Търново Даниел Панов и на инициативния комитет на общината за организиране на проявите в старопрестолния град. Надявам се след отбелязването на годишнината във всеки българин да остане една малка частичка знание за Търновската конституция, добави Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов  отбеляза, че старопрестолният град е символ на българщината, на българската държавност и на българския дух. Той съобщи, че Инициативният комитет за честванията във Велико Търново ще предложи на народните представители от региона да внесат в Народното събрание предложение 16 април да стане официален празник и Велико Търново да бъде номиниран за историческа столица на България.

На 15 април във Велико Търново ще има научна конференция, посветена на Търновската конституция и на действащия демократичен основен закон, посочи кметът на града.  В читалище „Надежда 1869“, което тази година отбелязва 150 години от създаването си, ще има изложба, посветена на дневниците на Народното събрание.

Последвайте канала на

Десислава Станева
303 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2019.01.29 | 14:41

2

Време е в училищата да се изучава геноцидът, на който бе подложен българския народ през комунизма. Геноцид, който е упражняван и до днес от БКП/БСП-терористи и фирмите им, които ограбват безпощадно бедните българи. Анатема.

Умник Гюро

2019.01.29 | 14:40

1

Време е в училищата да се изучава геноцидът, на който бе подложен българския народ през комунизма. Геноцид, който е упражняван и до днес от БКП/БСП-теористи и фирмите им, които ограбват безпощадно бедните българи. Анатема.

Добави коментар

Водещи новини