Посланикът на Казахстан се надява да бъде открита редовна авиолиния от България

  • 24 януари 2019 12:42

  • 331
  • 0
Посланикът на Казахстан се надява да бъде открита редовна авиолиния от България
© Pixabay

Надявам се да бъде открита директна авиолиния от България до Казахстан, каза днес във Варна посланикът на азиатската страна Темиртай Избастин, който присъства на откриването на почетно консулство на родината му в крайморския град. Според него трябва да има директен полет от София до Астана или Алмати. Той каза, че през лятото ще има чартър от Бургас до Астана. 

Основният интерес на Казахстан в двустранните отношения с България е в областта на икономиката и културата, посочи дипломатът.

Посланикът каза в отговор на въпрос, че по последната статистика от преди десетина години 4500 са етническите българи в Казахстан. Дипломатът посочи, че негови сънародници обичат да идват на почивка в България, но уточни, че не знае точния брой на туристите от страната си.

Почетното консулство на Казахстан във Варна е второто след Благоевград. То обхваща териториите на 9 области в централна северна и североизточна България.

Почетният консул Иван Иванов допълни, че се надява на развитие в отношенията между двете страни в образованието, като обучение на курсанти или студенти от Казахстан в различни области. Той посочи, че вече има "първа птичка" и във Военноморското училище във Варна на свободен режим се обучава казахстанец.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини