Илияна Йотова разговаря с представители на Българо-казахстанската търговска камара

  • 13 декември 2018 12:07

  • 487
  • 1
Илияна Йотова разговаря с представители на Българо-казахстанската търговска камара
© Прессекретариат на държавния глава

С представители на Българо-казахстанската търговска камара разговаря вицепрезидентът Илияна Йотова на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретарита на държавния главата.

От името на българския културен център „Злата“ в Астана те предадоха на вицепрезидента желанието на българската общност в Казахстан за по-тесни контакти с българската държава

„Обръщаме се към Вас за подкрепа за всеобщото желание да бъдем приобщени към съвременния културен диалог между българските общности по света, който се организира с Ваше лично участие“, пише в писмото до вицепрезидента Илияна Йотова. 

Българската общност в Казахстан е останала встрани от вниманието на българската държава и дори не фигурира в приетата през 2014 г. Национална стратегия за българите в чужбина. 

Българската диаспора в Казахстан има над 120-годишна история, корените й са в Бесарабия. Тя ревностно пази културата и традициите на българите. 

Пет са общо българските културни центъра в Казахстан. В Павлодар има съботно-неделно училище с изучаване на български език, но от две години няма учител по български език. 

Българската общност в Казахстан е със статут на национално малцинство и се полза с висок авторитет. 
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
487 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.12.13 | 14:13

1

Грух-грух, как добре съм се охранила за Коледа... Аз, Илияна Йотова... Грух-грух.

Добави коментар

Водещи новини