Станишев: Само прогресивно мнозинство в ЕП може да предложи Нов обществен договор за Европа

„Събитията от изминалата година ни показаха, че живеем в нов период на развитие. 2018 беше година на протестите. Търпението на хората в много сектори, в България и в Европа, е на изчерпване. Който не го разбере, ще допусне фундаментална грешка. За да бъде Европа такава, каквато си мечтаем, трябва да бъде дълбоко променена – с тази амбиция тръгваме за европейските избори“.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на на редовния си годишен брифинг с журналисти в София, съобщиха от пресцентъра му. „Вместо проблемите да бъдат обяснявани чрез идеи, на хората беше предлагано да не задават въпроси, а да оставят нещата в ръцете на специалистите. Това време свърши. Точно липсата на идеи и изтласкването на гражданите вън от политиката доведе както до сегашните кризи, така и до недоверието на хората към управляващите елити. Свърши ерата на „де-идеологизацията”. Напротив, наблюдаваме бурното възраждане на идеологическото мислене. Хората искат идеи за бъдещето и най-вече – за своето бъдеще“, каза още той.

„Традиционните партии решително изостават. Затова полето на идеите се пълни с крайни, екстремистки и човеконенавистнически идеологии, развивани от крайната десница и толерирани от ЕНП. За нас, социалистите, това е неприемливо. От момента на своето раждане социалистическото движение е носител на новите идеи за по-добър свят. Точно ние имаме най-голямата отговорност да се намесим на терена на идеите. Гражданите на Европа това чакат от нас – нов проект за бъдещето, нов обществен договор за Европа“, очерта пътя Станишев.

„Нека си припомним: какво е обединена Европа? Тя тръгна от идеята на стария континент никога повече да няма война. Впоследствие тази идея се разви по посоката на взаимна помощ и благоденствие на всички страни-членки на ЕС. Идеята на обединена Европа е тя да бъде уютен, светъл дом за своите обитатели. Бяхме забравили това. Докато класическата десница успя да срине благоденствието на европейските граждани, крайната десница вече се прицелва в сърцето на европейската идея. Вместо общ дом, крайната десница предлага разпадането на обединена Европа на национални държави, гледащи се изпод вежди през граници, опаснаи със стени и телени мрежи. Ние, социалистите, изградихме обединена Европа в следвоенните десетилетия. Неслучайно историците формулираха концепцията за „социалдемократическия консенсус“, породил днешния ЕС. Ние изградихме тази Европа, стъпвайки върху нашите базисни ценности, формулирани от френските революционери като: Свобода, Равенство, Братство. Известно време десницата беше наш партньор в този градеж. В последните десетилетия обаче тя се обърна срещу него и започна да разрушава", добави той.

„Десницата подмени Свободата с подчинението на човека на „изискванията на финансовите пазари”. Според десницата, не икономиката съществува, за да обслужва човека, а точно обратното – човекът съществува, за да обслужва, дори не икономиката, а финансовата сфера. Това гарантира, че всяко следващо поколение ще живее по-зле от родителите си. Не приемаме тази подмяна. Десницата подмени Равенството с възстановяване на феодални отношения на неравенство. Разликата в доходите е нечувана, поне от края на 19-ти век насам. Свръхбогатите не връщат нищо в общността, защото им е дадена възможността да не плащат данъци изобщо, криейки се зад офшорни фирми. Те са превзели големи територии от политиката и така изработват закони и политики единствено в своя полза. В същото време крайната десница лансира идеи, които да разделят хората на национален, верски и етнически признак – да възродят ксенофобските идеологии, според които някои са „по-равни” от другите. Десницата зачеркна Братството. Именно чувството за братство породи онези политики на солидарност, които доведоха до онова благополучие на гражданите на Европа, което беше пречупено от десните политики на затягане на коланите. Докато обаче гражданите послушно затягаха, свръхбогатите съвсем развързаха своите. Именно ликвидирането на Братството доведе до световната криза отпреди десет години; и в момента подготвя следващата. Ние, социалистите, изградихме онази мирна и благоденстваща Европа, която днешната десница счупи. Наша е отговорността, наша е задачата да започнем възстановяването на тази наша Европа“, категоричен беше Станишев.

„Възстановена Европа не само ще промени живота на своите граждани. Тя ще стане мощен фактор за мир, спокойствие и развитие на целия свят. Само една единна, уверена в себе си и успешна Европа е в състояние да води онзи диалог с Китай, САЩ и Русия, който да успокои света и да избегне мултиплицирането на военни конфликти, „студени” и търговски войни и безотговорно поведение на световната сцена. За да възстановим Европа, на идващите избори е необходимо добро представяне на социалистическите, левите и прогресивните партии. За тази цел си заслужава да положим всички възможни усилия и да преодолеем всички възможни противоречия и спорове. Подобна победа ще е и победа за европейската идея на територията на България. Защото България на ГЕРБ и националистите е доста отдалечена от основните европейски ценности. Напротив, България е една от европейските страни, в които в най-ясна степен се вижда анти-европейската политика на десницата. Присъстивето на крайната десница в управлението води до политики на ксенофобия, расизъм и омраза към различните. И в България, и в други страни виждаме как партии-членки на ЕНП активно подпомагат крайната десница в подриването на самите основи на европейския начин на живот. Целта на десните и на крайндесните е ясна: не възстановяване на Европа, а победата над левите и социалистите, с цената на разрушаване на Европа. Те ще играят заедно на изборите и ще бъдат заедно след тях", добави той.

„Ние, европейските социалисти, най-автентично можем да водим тази битка на страната на гражданите. Трябва да изпълним тази своя историческа мисия както в Европа, така и в България, като останем единни и обединени от ценностите си. От едната страна на барикадата сме – с идеята за Европа, с желанията и правата на гражданите й, със справедливостта, солидарността и надеждата. От другата страна са онези, които работят за разгръщане на национания егоизъм, разделението и популизма, разчитащ на лесните решения, лъжите и страховете. Върнем ли се там, откъдето тръгнахме преди столетие и половина – на територията на идеите – ние не само ще имаме добро представяне на изборите. Напълно е възможно в следващия ЕП прогресивно мнозинство около левицата да излъчи следващия председател на ЕК и той да се нарича Франс Тимерманс“, обяви Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Попитан за предстоящите през май избори, президентът на ПЕС каза, че „БСП има шанс да ги спечели, ако остане носител на промяната. Към нас изискванията винаги са по-големи – това, което обещаваме, трябва да сме готови да го направим. Необходимо е изпълнението на още три условия: не бива да подценяваме опонентите си, да станем истинска алтеранатива и да се явим обединени, да се отворим към центъра и да привлечем хората, недоволни от статуквото. Единството ни на изборите не бива да е чисто формално. Трябва да е искрено и достатъчно видимо за всички. Да работим за мотивацията на своите ччленове, която по принцип е ниска за подобен вид избори“.

Станишев коментира още, че „мисията на БСП на тези избори е да спечели вота и да освободи България от модела ГЕРБ. Подобен вот на недоверие към правителството ще предпостави предсрочни избори и промяна в управлението на страната. ГЕРБ и патриотите вече са много изхабени. Една Европа, следваща леви идеи и политики, би дала мощни ресурси в ръцете на националните премиери от левицата. Избирателите на БСП трябва да осъзнаят, че победата на европейските избори е единственият шанс за промяна на политическата ситуация в България, както и единственият шанс националните партии да стигнат до управлението и да разчитат на успешен мандат. Примерите са много, но да вземем съседна Гърция – без подкрепата на социалистите в ЕС, Гърция отдавна щеше да е в разруха, а Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли и Сириза – част от историята.“, продължи анализа си президентът на ПЕС.

Попитан от журналистите за предстоящите местни избори, Станишев отговори: „БСП има възможности за сериозно увеличаване на своето влияние, защото: ГЕРБ имаха толкова силен резултат през 2015, че той трудно може да бъде удържан; има редица градове, където има реални проблеми и умора от статуквото, такъв пример е София; правилно, и така сме го правили винаги – от началото на годината започна разговорът за ситуацията по места, в БСП има много силни кандидатури, но трябва да преодолеем проблема с паралелните кампании, така ще спечелим вота“, завърши той.

Коментари

 1. 2019.01.15 | 15:00

  Долен червив болшевишко-юдейски пор.

 2. 2019.01.15 | 14:53

  Нищо конкретно.Прекрасен оратор

 3. 2019.01.15 | 14:39

  ЗНАЧИ БЕЗ СОЦИАЛИСТИ

 1. 1

Напиши коментар

Избори

още

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли подредбата на листата на БСП за евроизборите?

Одобрявате ли подредбата на листата на БСП за евроизборите?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.