СДС: Проблемите по ВИК системата ще се задълбочават и няма да бъдат решени с повишаване цената на водата, защото в сектора цари пълен хаос

  • 18 декември 2018 17:00

  • 551
  • 2
СДС: Проблемите по ВИК системата ще се задълбочават и няма да бъдат решени с повишаване цената на водата, защото в сектора цари пълен хаос
© Novini.bg (архив)

Проблемите по ВИК системата ще се задълбочават и няма да бъдат решени с повишаване цената на водата, защото в сектора цари пълен хаос, а управляващите не изпълняват собствената си Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор. Това се казва в позиция на СДС относно предстоящото повишаване на цената на водата, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Във връзка с предстоящото поредно повишаване на цената на водата, СДС пита на какво основание ще се случи това? Дали качеството на питейната вода се е подобрило? Дали е решен проблемът с безводието, който от години тормози хората в значителен брой населени места? Дали са подменени старите водопроводни тръби, които са опасни за здравето и водят до постоянни аварии? Отговорът на всички тези въпроси е отрицателен", съобщиха още от СДС.

Според партията в голяма част от страната водата не става за пиене, въпреки твърденията на ВИК дружествата. СДС посочват, че не всички потребители могат да си позволят да купуват минерална вода, нямат избор и консумират чешмяна. 

„Какви са последствията, можем само да предполагаме, но определено не са безобидни, както беше в случая с радиоактивната вода в Хасково. Проблемът с безводието не просто не е решен, а се е превърнал в начин на живот, присъщ на Средновековието, но не и на европейска държава от ХХI век. Старите тръби не се подменят, а течовете са за сметка на потребителите. 
Припомняме, че по официални данни, загубите на вода по ВИК системата са средно 60%, а на места със стари етернитови тръби - доста над тези проценти", посочват от СДС. Според тях водните дружества прехвърлят загубите си на гърба на гражданите, но не влагат пари за подобряване качеството на водата, застрашават здравето им и затрудняват бита им.

„Тези проблеми ще се задълбочават и няма да бъдат решени с повишаване цената на водата, защото в сектора цари пълен хаос, а управляващите не изпълняват собствената си Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор. Затова от СДС им предлагаме да подходят изключително сериозно и да намерят правилните решения, като анализират рисковете за водоснабдяването и предложат мерки както за спиране на разхищението на този най-ценен природен ресурс, така и за превенция на бъдещи кризи. Проблемите във водния сектор вече се стовариха с голяма сила както върху държавата и общините, така и върху гражданите. Ако продължават да се подценяват, сме убедени, че ще доведат до сериозни социални и икономически последици през следващите години", се казва още в позицията на СДС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
551 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
оцелял от грабежа СДС-арски българин

2018.12.18 | 17:18

2

Все си мисля,че на този хал до тук,
докара ни ДрагалЪвския гърбат Ай дук
с Хвърковатата си чета
от все отбрани хай дукчета!
А сега от мен едно голямо "Анатема"!

2018.12.18 | 17:08

1

Вашето време изтече така че не се превръщайте в критикари като президента.

Добави коментар

Водещи новини