България и САЩ са стратегически партньори по редица въпроси от регионален и глобален характер

  • 17 декември 2018 17:58

  • 478
  • 4
 България и САЩ са стратегически партньори по редица въпроси от  регионален и глобален характер
©

Броени дни след посещението у нас на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, заместник-министърът на външните работи на България, Георг Георгиев прие заместник-помощника на държавния секретар за Европа и Евразия, Матю Бойс.

„България и САЩ имат близък и активен диалог на всяко ниво и днешната ни среща е важен момент в интегрираните ни партньорски отношения“, посочи Бойс в началото на разговора. „Смятам, че връзките между истински партньори следва да се развиват именно по този начин – със срещи на всички нива“, отговори заместник-министър Георгиев и допълни, че България и САЩ са стратегически партньори по редица въпроси от регионален и глобален характер. Двамата събеседници обсъдиха теми от двустранен интерес, както и теми свързани с регионални и глобални въпроси.

Георг Георгиев препотвърди българското виждане, че Черно море трябва да бъде зона на мир. „Българската позиция по този въпрос е категорична и ясна“, допълни той и припомни, че премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г вече нееднократно я е подчертавал. Гостът сподели, че благодарение на географската си позиция България има „уникален поглед“ върху места като Източното Средиземноморие, Турция и Русия, което прави българските събеседници ценни и важни. Георг Георгиев благодари за оценката и изрази мнение, че интензивните контакти между народите също са залог за все по-доброто разбиране на спецификите и същността на държавите, техните политически, исторически и културни особености. „Затова се надяваме страната ни възможно най-скоро да бъде включена в Програмата за безвизово пътуване на САЩ, защото от една страна това ще внесе допълнителна яснота за ставащото в нашия регион, но и ще повиши още повече видимостта на страната ви тук“, допълни заместник-министърът.

„Нещо повече - такъв ход би укрепил икономическите връзки, което ще спомогне за друга важна цел на българската държава – членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Надяваме се Съединените щати да подкрепят България в нейните усилия да получи ясна перспектива за членство в организацията”, обобщи той. Георгиев и Бойс се договориха, че и занапред ще продължат да поддържат близък и интензивен контакт по всички стоящи на дневен ред теми.

Последвайте канала на

Нора Виткова
478 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.12.18 | 09:44

4

ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !!!!

2018.12.18 | 09:42

3

Възмутен , защо не си и .еш майката глупако ????

Възмутен

2018.12.17 | 20:42

2

САЩ ни освободиха от руско-комунистическото робство,без да ни окупират и без да им плащаме. След ПСВ Русия искаше да ни раздели на 3 и да ни раздаде на Съседите ни. Сащ ни
СПАСИХА.След руско-турската война платихме на "освободителката" сума равна на 32,5 тона
злато.Трябваше да е 65 тона но Ист. Румелия се откачи. Окупацията на СССР след ДЕВЕТИ ни
струва 140 милиарда лв.Сега в Б-я има 53400 руски фирми,които не плащат данъци и акцизи.
Комунягите много плюеха срещу Турция но подариха Б--я на Русия.Всички те ни злини са от Русия а всички предателства са от русофилите. Даизгоним руснаците от Б--я.

2018.12.17 | 19:53

1

Българийо , Бългаийо до кога ще се влачиш като влечуго от едно робство към друго ??? Р. Ралин

Добави коментар

Водещи новини