Министър Бисер Петков с подробности за финансовата помощ, която ще получават хората с увреждания от 1 януари (видео)

  • 14 декември 2018 11:11

  • 3921
  • 0
Министър Бисер Петков с подробности за финансовата помощ, която ще получават хората с увреждания от 1 януари (видео)
© Novini.bg

„2018 година за МТСП беше много напрегната, но резултатна. Годината беше много динамична от към събития. Успяхме да подготвим и НС да приеме ключови закони“, заяви на пресконференция министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. , предаде репортер на Novini.bg.

„Дневният ред на министерството през 2018 година основно се доминираше от исканията на хората с увреждания. Радващо е, че завършваме годината с приети закони и удовлетворени искания“, каза министърът и добави: "Хората с увреждания вече наистина ще могат да ползват по-улеснен начин социални услуги".

Законът за хората с увреждания влиза в сила от 1 януари, напомни той. Този закон дава право на месечна финансова подкрепа на всички хора с трайни увреждания. Едномесечната подкрепа е в пет степени според степента на увреждане и се определя от линията на бедност. Тази подкрепа ще служи на хората с увреждания да компенсират по-високите разходи, които имат.

Над 600 000 хора ще имат право на тази подкрепа. Около 500 000 получават и добавки за социална интеграция. Те ще се трансформират в новата по-висока финансова подкрепа. Лицата с трайни увреждания, които не получават такива месечни добавки, ще трябва да подадат декларация след 1 януари, обясни министърът.

„За да се осигури финансова подкрепа в по-голям размер в бюджета на МТСП се консолидира ресурс, който възлиза на 437 млн. лв. за политики за хората с увреждания. Голяма част от него се насочва за месечната регулярна помощ, а друга част от него е предвидено да бъде ресурс, който чрез ДОО се изплаща на около 340 000 пенсионери, които получават като част от общото си плащане от НОИ и четвъртинка инвалидна пенсия и чиито размери са размразени. Сега това плащане ще бъде прекратено от НОИ от 1 януари и ще се трансформира в новата месечна подкрепа и ще се извършва от Агенцията за социално подпомагане. Малко над 290 000 от тези 340 000 пенсионери получават интеграционни добавки и за тях служебно ще бъде извършен процесът. Около 48 000 пенсионери обаче ще трябва да заявят новото плащане. Правим организация, ще се предупредят „Български пощи“, ще бъдат осигурени формуляри за улеснение, каза Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

„Другото предизвикателство пред министерството през 2018 година е била липсата на работна ръка. Затова започнахме целенасочена работа – чрез информационни кампании, предимно в чужбина, да организираме срещи с българи, които завършват обучението си или работят там и да предоставяме информация за промените, възможностите за работа, заплащането. Такива форуми бяха проведени във Виена е в Лондон. През следващата година такива ще има в Хага, Мюнхен и отново в Лондон. Приехме промени и в Закона за трудовата миграция , за да се улеснят българските работодатели. Започваме преговори с Белерус и Грузия за внос на работна ръка“, съобщи министърът.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  каза още, че се планира до 2021 година от социалните домове да бъдат изведени абсолютно всички деца.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3921 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини