"Воля" предлага видеокамерите в секциите да бъдат включени след края на изборния ден

  • 13 декември 2018 15:19

  • 422
  • 1
"Воля" предлага видеокамерите в секциите да бъдат включени след края на изборния ден
© Getty Images/Guliver

Парламентарната група на "Воля" внесе предложение за допълнение в Изборния кодекс, с което уточнява идеята им във всяка избирателна секция да има видеонаблюдение, съобщиха от пресцентъра на партията. "Воля" предлага видеокамерите да бъдат включени след като ЦИК обяви края на изборния ден. Така според партията всеки гражданин ще може да проследи онлайн броенето на бюлетините, отчитането на действителните и недействителните гласове, попълването на протоколите, опаковането на изборните книжа и материали. 

"Съобразихме се с опасенията на ЦИК, че целодневното наблюдение на комисиите може да наруши човешки права, затова прецизирахме предложението си камерите да бъдат включвани след края на изборния ден. Всеизвестно е, че подозренията за манипулации са именно в процеса на броене. Нашата мярка гарантира прозрачност на изборния процес", обяснява председателят на ПГ на "Воля" Гергана Стефанова. 

"Воля" предлага камерите да бъдат насочени така, че да се гарантира цялостното наблюдение на работата на всеки член на съответната избирателна комисия. 

Партията предлага избирателните комисии да имат задължението да предоставят за съхранение записите на областната, съответно на общинската администрация, заедно с останалите книжа и материали. Предложението е архивът да се съхранява 4 години, а при спорове - и повече.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
422 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.13 | 20:27

1

И два дена да са включени ти си вън от политиката. Като бизнесмен нямам мнение, но като политик си едно нищо.

Добави коментар

Водещи новини