Правната комисия в НС обсъжда промените в Изборния кодекс

  • 05 декември 2018 06:59

  • 351
  • 0
Правната комисия в НС обсъжда промените в Изборния кодекс
© Булфото (архив)

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди промените в Изборния кодекс, внесени от управляващите. Те предвиждат премахване на номерата пред имената на политическите партии и коалиции в интегралната бюлетина и отлагане на машинното и електронно гласуване. Комисията ще разгледа и предложението на левицата за намаляване на депутатските заплати.

Управляващите искат отлагане на машинното гласуване, въпреки  че законът предвижда то да бъде въведено масово от догодина. Предлаганите поправки включват Централната избирателна комисия да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да се по-малко от 1000. Машини ще могат да се поставят само в секции с над 300 избиратели и то само в страната. 

Измененията предвиждат още дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, за да се осигури допълнителна защита от хакерски атаки. Премахването на номера пред политическите формации в бюлетината е мотивирано с избягването на погрешно посочване на преференция. 

Правната комисия ще обсъди и предложението на БСП за промяна в Правилника за дейността на Народното събрание, с което се предвижда депутатската заплата да се намали с 543 лева и да падне под 3000 лева. Предлага се индексирането на заплатите да се обвързва не със средната, а с минималната работна заплата за страната, отбелязва БНР.

Константин Тодоров
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини