Радев: Има предпоставки да се компрометира самият изборен процес (обновена)

  • 13 декември 2018 12:23

  • 3072
  • 27
Радев: Има предпоставки да се компрометира самият изборен процес (обновена)
© Президентство

През 2019 година в България предстоят два вида избори и е много важно те да бъдат прозрачни и честни, да има широко представителство на българските граждани във вота, защото доверието в изборите е важно за демократичното формиране и функциониране на институциите.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на дискусия, посветена на изборния процес, организирана по инициатива на държавния глава с участието на експерти по темата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. При откриването на срещата президентът отбеляза, че от доверието на гражданите в провеждането на изборите зависи и легитимността на самата политическа система, затова е важно да се идентифицират предпоставките, които могат да компрометират вота и да се приложат мерки за ограничаването им, както организационни, така и чрез използването на съвременни технологии.

По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на с най-голямо значение за изборния процес е прозрачността – при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии (СИК), при оформянето на протоколите в СИК, при предаването и тяхното отчитане. „Като добавим и други проблеми, засягащи самото сформиране и подготовка на членовете на секционните избирателни комисии, като добавим и начина на формиране и актуализация на избирателните списъци, проблемите се разширяват чувствително“, отбеляза президентът.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на определи като „повърхностни доводи“ аргументите за отказ от въвеждане на машинно гласуване. Той даде пример с Холандия, където при по-висока активност се наблюдава значително по-малък дял на недействителните бюлетини в сравнение с България. Процент от 5-6 на сто недействителни бюлетини, както е у нас, е голямо отклонение, това означава изкривяване на изборния процес и подмяна, заяви държавният глава и посочи, че така се стига до съществена промяна на съотношението на политическите сили в парламента. Президентът посочи, че причините за подобен проблем може да се дължат на недобра организация, слаба подготовка на членовете на СИК, но може да бъдат и напълно осъзнати, за което говорят и сигналите за нередности в изборите, свързани с манипулация на протоколите или оказване на натиск върху комисиите.

Като възможност за решаване на проблема с прозрачността при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии президентът посочи въвеждането на видеонаблюдение след края на гласуването, което да дава възможност на избирателите да наблюдават дистанционно този процес със звук и картина. „Важно е и законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните до броенето и оформянето на протокола“, заяви президентът и посочи, че подобна мярка ще има сериозен дисциплиниращ ефект върху самите членове на секционните избирателни комисии.

Президентът постави въпроса и за смисъла на втория формуляр на протокола, който СИК получава, при положение че Изборният кодекс предвижда и чернова. Президентът призова участниците в дискусията да предложат организационни мерки за начина на формиране и подготовка на членовете на секционните избирателни комисии, за въвеждането на машинно гласуване, електронно, дистанционно гласуване и актуализация на избирателните списъци и възможност на гражданите да проверят дали някой не е злоупотребил с техния глас.

По думите на Пламен УзуновПламен Узунов Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е – секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, по лесен способ, който няма да изисква голям финансов ресурс, може да се осигури видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Включването на видеонаблюдение след края на гласуването в Секционните избирателни комисии ще осигури прозрачност, постига се граждански контрол и се изпълняват добрите европейски практики, заяви проф. Емилия Друмева – секретар на президента по правни въпроси.

Трябва да търсим всички възможни механизми процентът на недействителните бюлетини да бъде драстично намален, заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при закриване на дискусията „Избори - прозрачност и доверие“. В края на срещата президентът обобщи, че в хода на обсъждането участниците са набелязали потенциални организационни, законодателни и технологични проблеми при провеждането на изборите и призова за паралелен подход при решаването им.

По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е недопустимо при избори, особено парламентарни, делът на недействителните бюлетини да е висок, например  6 процента, и да остава съмнението, че в техния брой има и действителни бюлетини, които обаче са подменени при предаването. Според президента е важно обществото да осъзнае, че това не е проблем само на партиите коя сила колко процента е спечелила. „Това е проблем на нас – гражданите, защото това означава подмяна или изкривяване на нашия вот“, заяви Радев и посочи, че така се отнема представителността в управлението с всички произтичащи последствия.

При висок процент недействителни бюлетини трябва да има видеонаблюдение, като законодателят е необходимо да посочи как точно да бъде регламентирано, така че да има ефект и да не се нарушават правата на  гражданите и тайната на вота, заяви президентът. По време на дискусията подкрепа срещна предложението на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да бъде премахнат т.нар. втори протокол, който получават секционните избирателни комисии, и беше предложено въвеждането на цялостен документ за резултатите от преброяването в СИК.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че трябва да се наблегне на подбора, подготовката и обучението на членовете на СИК, защото това е важен въпрос, който ще стои на дневен ред, независимо какви технически системи бъдат въвеждани. Държавният глава определи като недопустимо решението да се ограничи машинното гласуване и да не се разпише срок за въвеждането му. „Не казвам, че машинното гласуване е панацея, но това е един механизъм, който драстично ще ограничи недействителните бюлетини, манипулацията с вота и с протоколите, и ние не можем да го пренебрегнем“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Той призова също за ясни срокове и правила за въвеждането на електронното дистанционно гласуване. „Усилията твърдо трябва да продължат, защото неминуемо на един етап, исторически ще се стигне до това и колкото по-бързо и по-надеждно, толкова по-добре“, отбеляза държавният глава. Президентът посочи и ролята и отговорността на Министерския съвет за обезпечаването на изборите и изрази съжаление, че на дискусията не присъстваха негови представители.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3072 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2018.12.13 | 15:48

20

Ние жилетки нямаме ли?

Димитър

2020.06.19 | 23:25

27
Там е истината
Умник Гюро

2018.12.13 | 18:29

25

Фатмак Радев е на път към село Славяново, Хасковско. Там с Георги Радев, топ-шофьора, ще си правят компания! Но първо ще трябва да отговаря пред Таварищ Пут.кин за пропиления мандат!

Димитър

2020.06.19 | 23:21

26
ще променят правелника за движение,за да защитят баща му
събрание на БСП

2018.12.13 | 16:34

24

На снимката се вижда другаря Зарков, острието на другарката Нинова, събранието го ръководи другаря Радев.

Измамата е

2018.12.13 | 16:06

23

характерна за седесарската демокрация.

до Rosen Zlatev

2018.12.13 | 15:55

22

От кога лепачите на гипслартон станаха професори. Искате 100 години да лепите фибран, да се наливате като прасета, да затъпявате до откат и президент като Клекнелиев или баба Цеца.

уморени от простащината

2018.12.13 | 15:49

21

Вече никой не му обръща внимание. Стана банален с опитите да руши държавността. С нищо не се отличава от червените терористи. Добре, че нищо не зависи от него. Една кукла на конци с водещ Решетников.

2018.12.13 | 13:47

7

Какво тъпо излъчване има тоя селски цървул.такъв сран за нашия народ не е имало!

ХХХХХХХ

2018.12.13 | 15:43

19

Тиквата е голяма гордост....... .За тиквениците!

.

2018.12.13 | 15:41

18

Е да де, вече гласуваме без пари не плащат и ако не гласуваш за моят човек, горириш ти и родословното ти дърво

Резидента се из-кака, отново

2018.12.13 | 14:56

14

Румен Тъпото отново саботира, пречи, руши.
От един зелен порник не става държавен глава, особено когато е вербуван от чужда, враждебна сила.

ХХХХХХХ

2018.12.13 | 15:39

17

Не ви(с малко в) изнася на вас, гербаджийските помиярчета някой да ви казва истината. Боли нали?! Искате само Олигофрена(Цв.Цв.) да брои бюлетините. Тиквата ли произвежда тиквеници или тиквениците - Тиква?

Каква е тая мода

2018.12.13 | 15:02

16

по заведенията на София да се слагат тикви за реклама? Стана масово явление по барове, сладкарници, магазини да се слага тоя набеден от седесарския политически маймунджилък плод. Какво се има предвид?

Добави коментар

Водещи новини