И Николай Младенов даде рамо на Сърбия за ЕС

  • 23 февруари 2012 21:17

  • 722
  • 3
И Николай Младенов даде рамо на Сърбия за ЕС
©

България подкрепя Сърбия да получи статут на страна -кандидат за членство в ЕС, и призовава партньорите си в Общността да подкрепят предоставянето му. Това заяви министърът на външните работи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Изявлението на министър Младенов е по повод на предстоящото заседание на Съвета "Общи въпроси" и Съвета "Външни отношения" на ЕС през следващата седмица. Според министър Младенов получаването на този статут ще постави началото на нов, ключов етап от интеграцията на Сърбия в европейските структури, който ще има своето важно значение и за приобщаването към ЕС на целия регион на Западните Балкани. Това е и най-добрата гаранция за правата на нашите сънародници в тази страна. Напредъкът на Сърбия ще потвърди перспективата за всички страни от региона, които желаят да се присъединят към ЕС, отбелязва още министърът.

Министърът посочва, че сръбското правителство е осъществило трудни реформи и е постигнало реален напредък в изпълнението на критериите за членството и на изискванията на Процеса за стабилизация и асоцииране. В съответствие с условията, поставени със заключенията на Декемврийския Европейски съвет, отбелязваме и постигнатия съществен напредък в диалога с Прищина, който се води с посредничеството на ЕС. В този важен за Сърбия момент всички трябва да подпомогнем запазването и засилването на динамиката на реформите, отбелязва министърът. По думите му процесът трябва да продължи в интерес на пълното прилагане на всички изисквания.

Предоставянето на статут на страна-кандидат би дало необходимия реален стимул за насърчаване на напредъка й по пътя на прилагането на европейските ценности, на демокрацията, на върховенството на закона и на спазването на правата на човека, смята министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

Последвайте канала на

БТА
722 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ss

2012.02.25 | 10:08

3
Тоа па кой го пита. Къде си тръгнал да се обясняваш, ово са югота, а не путки като булгаристанците.

2012.02.25 | 10:08

2
Не на Македония ! Тъпите и мързеливи македонци да не бъдат допускани в ЕС !!!
Не на Сърбия в ЕС

2012.02.25 | 10:08

1
Сръбска мишка!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини