Елена Йончева се срещна с представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

  • 06 декември 2018 15:39

  • 1287
  • 2
Елена Йончева се срещна с представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране
©

„Искаме да бъде ясно- какъв е контролът на държавата, когато се възлагат обществени поръчки при строителство. Тук нашата битка съвпада с тази на Камарата на инженерите. Всички искаме да въведем европейски стандарти при строежа на пътища и други големи обекти.“

Това каза на брифинг в кулоарите на парламента депутатът от БСП Елена Йончева, след като проведе среща с представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, предаде репортер на Novini.bg. Тя добави, че и двете страни считат, че когато има добър контрол от страна на държавата при строителство, включително и на пътища, това означава, че ще има по-малко корупция, по-добро качество и по-голям шанс за фирмите да се конкурират. „Нашата битка за проверка на пътищата и независима експертиза съвпада с виждането на Камарата за повече честност в сферата“, каза още народният представител. Йончева благодари на Методи Андреев, че подкрепя искането за независима експертиза на българските пътища в независима европейска лаборатория. Тя добави, че това показва, че искането се подкрепя от граждани с различни политически убеждения – леви и десни. „Това е начинът, никоя власт да не се чувства безнаказана и да се строи качествено. Този контрол е в интерес и на строителите, защото те често  са вкарвани в схеми и трябва да се подчиняват на различни нередности, които съпътстват целия инвестиционен процес“, каза още Елена Йончева.

„Въпросът с пълния инженеринг достигна предела си и е фундаментът на корупцията в сферата. Общественият интерес няма как да бъде защитен в тази ситуация“, каза от своя страна Методи Андреев, член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Той добави, че участниците в инвестиционния процес и строителството трябва да бъдат независими, защото иначе се получават некачествени и скъпи обекти. „Въпросът трябва да бъде решен с пълен консенсус в този парламент, ако искаме да бъде защитен общественият интерес. Не казваме, че всички строители злоупотребяват, но има хора, които се изкушават и го правят“, каза още Андреев.

Представителите на Камарата обясниха, че не искат категорична забрана на пълния инженеринг, а независимост на проектното решение от строителя. Те добавиха, че такъв тип поръчка може да има само при строежа на нов тип обекти, които досега не са изпълнявани у нас. 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1287 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
АЗ

2018.12.06 | 17:24

1

Коя е тая бе! Баси и всезнаещата журналистка! А бе тия от БСП искат да заразят цялата държава със собствената си шизофрения! Ай сиктир бе! Толкова ли сме прости та се оставяме една де.билна к.урва като Йончева да ни манипулира! Как може камарата на инженерите да се занимава с тая клюкарка! Аз мисля, че висшистите трябва да са на по-високо интелектуално ниво от този партиен деец с изкривена от злоба физиономия, наречен Йончева!

Умник Гюро

2018.12.06 | 21:10

2

Крадлата на народни пари през офшорната си фирма сега се представя за държавен контрол. Типично за всеки комунист: да бъде на всеки вход, откъдето могат да се откраднат безнаказано пари.

Добави коментар

Водещи новини