Цвета Караянчева: Не трябва да бъдем неми свидетели на домашното насилие

  • 02 декември 2018 20:37

  • 8566
  • 8
 Цвета Караянчева: Не трябва да бъдем неми свидетели на домашното насилие
© Булфото (архив)

Като своя лична кауза определи в Стара Загора председателят на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на защита на жертвите на домашно насилие, написа Монитор.

"Важно е да се включат в обсъждането и неправителствени организации, да дадат своите предложния, нямаме претенцията, че сме всезнаещи и всеможещи, всяко е едно предложение е добро дошло. Важно е да дадем сигурност на жертвите“, заяви тя при откриването на регионалната академия на младежите от ГЕРБ в Града на липите и припомни, че промените предвиждат криминализирането на психологическия тормоз и системното преследване.

 „Някои казват, че са много строги санкциите, включващи до 5 години затвор и пробация за насилниците, но дори и една година затвор все пак е нещо, вместо административното наказание, които се налагаше досега“, добави тя.

Според парламентарния председател освен държавата и общините трябва да се  включат в защитата на пострадали от домашно насилие. Защото на много места нямало места, където да се предложи адекватна защита и помощ на жертвите.

„С промените ще може полиция и прокуратура да се самосезира за случаи на насилие, близки и познати също могат да сезират компетентните органи, а като общество трябва да сме непримирими, не трябва да бъдем неми свидетели на това което се случва. Това е дълъг процес който трябва да се възпитава“, уточни Караянчева.

По нейните думи с наближаването на евроизборите дори най-малките партии ще станат по-агресивни и активни, но изрази надежда, че споровете ще бъдат принципни, а не популистки. През тази седмица се очаква в залата да влезе предложението на Данаил Кирилов от ГЕРБ за налагане на санкция от 750 лв за отсъствие на народен представител от заседание, Караянчева коментира идеята с думите: „Не бива обаче да бъдем популисти, не бива да правим неща, които ще се харесат на хората за кратко време и след това отново ще попаднем в спирала на взаимно обяснение и обвинение“.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
8566 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Аз

2018.12.02 | 20:52

1

Престанете да си лансирсте мнимо шибаната истанбулска конвенция!!! Няма никога да я приемем колкотл и да винсе иска заради парите които ще гушнете от евролидерите алколоици-педерасти. Няма да направим законни джендърите които ги има на запад. Ние сме православни християни и библията ясно се е произнесла за джендърството, травеститите и педерарията! Вземете пример от Румъния която построи най-голямата православна катедрала в света - трябваше ние да я построим!!!

тъжно

2018.12.02 | 20:52

2

Не е нужно нито за всеки семеен скандал да викаме полиция, нито пък да ми взимате феминистки закони от запада където семейството е мъртва идея.

Антон Тодоров

2018.12.02 | 21:03

3

По-добре е да си гъз, като мене , отколкото ..... като Мома Биков/рогоносеца/.

asd

2018.12.02 | 21:11

4

пак ще ни истамбулчат. те народа умориха, пък много били загрижени хората какво правят у дома си.

чупакабрас дардьонкен

2018.12.02 | 21:28

5

"Не трябва да бъдем неми свидетели на домашното насилие" - ходи у Факултето да видиш тогаз, два шамара ли е домашно насилие

2018.12.02 | 21:48

6

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИМИРИ, ЧЕ НАРОДА ИЗРИТА ТЪПАНАРСКАТА ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ, КОЯТО ГЕРБ ИСКАШЕ НАСИЛА ДА НАЛОЖИ НА БЪЛГАРИЯ

qwe

2018.12.02 | 21:53

7

чак пък затвор. на шамар по година ли как?? бахти откачалките. пак ни джендъросват нещо.

2018.12.03 | 03:02

8

Пълно в руски тролове тук. Какви джендъри ви гонят?

Добави коментар

Водещи новини