Депутатите решават окончателно за парите за здраве на извънредно заседание

  • 27 ноември 2018 07:31

  • 422
  • 0
Депутатите решават окончателно за парите за здраве на извънредно заседание
© Novini.bg

На извънредно заседание на парламента депутатите решават окончателно за парите за здраве и бюджета на държавното обществено осигуряване. Размерът на обезщетенията за майчинство, болнични и безработица остават замразени догодина, но се увеличават минималният и максималният осигурителен доход.

Между двете четения на бюджета депутатите решиха минималният осигурителен доход за земеделските стопани да се увеличи от 350 на 400 лева, а не както първоначално се предвиждаше на 560. Това обаче е най-малката сума, върху която самоосигуряващите се ще плащат вноски.

Минималната работна заплата също се увеличава с около 10 на сто и става 560 лева от януари. От началото на годината е заложено и увеличение на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3000 лева. От юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 5,7 на сто, а максималният размер на пенсията става 1200 лева.

За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и извънболнична помощ. Осигурителната вноска се запазва 8%, както досега.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини