Лекарският съюз: Всяка година в бюджета на НЗОК 20-30 млн. лева се пренасочват от перо в перо

  • 20 ноември 2018 13:35

  • 454
  • 0
Лекарският съюз: Всяка година в бюджета на НЗОК 20-30 млн. лева се пренасочват от перо в перо
© Novini.bg

Всяка година в бюджета на НЗОК най-малко 20-30 млн. лв. се пренасочват от перо в перо, каза председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Иван Маджаров. По думите му и тази година в първичната извънболнична помощ ще останат близо 7 млн. лв. неусвоени. По думите на Маджаров средствата остават неизползвани заради различни административни изисквания, които се променят ежегодно.

От съсловната организация настояват през 2019 год. категорично да не се дава възможност за прехвърляне на средства от перо в перо и това да бъде записано в Закона за бюджета на НЗОК. Това е начинът да се осигури спокойствие в съсловието и сред пациентите, допълни още той. Предстои законът да бъде обсъждан на второ четене в пленарна зала.

Според ръководството на БЛС вторичният профилактичен преглед за рисковите групи пациенти трябва да се отмени поради невъзможност да се изпълнява тази разпоредба. И досега едва 40 на сто от хората се явяват на профилактичен преглед, каза д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС. 

Преговорите по Националния рамков договор между БЛС и НЗОК ще продължат до 29 ноември, когато документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. От съсловната организация настояват договорът да влиза в сила от 1 януари.

Представителите на ръководството на БЛС не коментираха какви предложения, свързани с промени в цените и обемите на медицинските дейности, обсъждат с НЗОК по време на преговорите.

Константин Тодоров
454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини