Има риск БЛС да не подкрепи бюджета на НЗОК

  • 21 ноември 2018 08:54

  • 534
  • 0
Има риск БЛС да не подкрепи бюджета на НЗОК
© Кадър - БНТ

Ако има 225 милиона за общопрактикуващи лекари, те не могат да ги усвоят до края на годината, защото има нормативна база която не може да бъде изпълнена. Тази икономия се използва за изплащане на други дейности. Според нас е редно тази дейност да се изплати там, където е гласувал парламентът, защото в противен случай лишаваме гражданите от профилактика или пък от достъп до лечебни заведения, ако се отнася за бюджета на болниците.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

По думите му фундамент в бюджета е прехвърлянето на средства в различните сектори на здравеопазването, като по този начин ощетени могат да бъдат пациентите.

,,Бюджетът не трябва да позволява да се прехвърлят средства от едно перо към друго перо. Това което е гласувал парламентът в даденото направление, трябва да се използва само за него, а не за други сектори'', категоричен е д-р Маджаров.

От Български лекарски съюз очакват в четвъртък на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси да бъдат изчистени спорните аспекти във финансовата рамка на Здравна каса.

,,Ако това не се случи, Националният съвет няма да участва в подписване на Анекс при това положение и няма да носи отговорност за бюджета следващата година'', завърши д-р Маджаров.

Владимир Василев
534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини