Българското министерство на земеделието е в контакт с румънските компетентни органи във връзка с африканската чума по свинете

  • 25 ноември 2018 13:15

  • 994
  • 0
Българското министерство на земеделието е в контакт с румънските компетентни органи във връзка с африканската чума по свинете
© Pixabay

Българското министерство на земеделието е в контакт с румънските компетентни органи във връзка с африканската чума по свинете. Това каза пред журналисти аграрният министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в по повод потвърдена вчера положителна проба за нов случай на африканската чума по свинете в село, намираща се на около 32 км от границата с България.

В контакт сме с румънските колеги - с министъра на земеделието и с министъра на лова, говорихме да не се правят гонки по границата, за да не се компрометира оградата, уточни Порожанов.

По думите му, не се налагат допълнителни мерки от наша страна, защото всичко необходимо е направено. Още през активния летен сезон, когато през територията на България преминаваха много туристи от заразени държави като Румъния, Молдова, Украйна, Русия, взехме всички мерки да спрем движението на животни по сухопътната ни граница и те бяха навременни и успешни, подчерта министърът. Той е категоричен, че е много важно големите индустриални ферми да спазват изискванията за биосигурност.

В тях около 400 000 животни се гледат в един оборот, така че дезинфекцията, хигиената са важни, посочи Порожанов. БАБХ вече е дала предписания, които ще бъдат и постоянна мярка занапред.

Агенцията ще извършва засилени проверки и контрол на качеството на предлаганите в магазините храни преди и по време на коледните празници, както прави всяка година, потвърди също Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в.

Той участва във форум в София по повод годишнина от присъствието на голяма чужда търговска верига у нас и във връзка с кампанията на министерството на земеделието за подпомагане на родното производство. В тази връзка анализ на петте най-големи чужди вериги за търговия на дребно у нас е показал, че 62 на сто от хранителните стоки, продавани в тях, са български като нарастването на дела е с четири на сто в сравнение с миналата година.

Порожанов информира участниците във форума, че от началото на следващата година се очаква 50 на сто държавна помощ за разходите на малките производители за сертифициране. Работи се и за уточняване на параметрите на помощ за малките кланици.

От ръководството на международната верига, организатор на днешното събитие, изтъкнаха, че за осем години, откакто са у нас, имат 91 магазина в 46 града и два логистични центъра. В същото време 20 български продукта вече присъстват трайно в осем държави чрез търговските мрежи на веригата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини