Нов случай на африканската чума по свинете

  • 24 ноември 2018 16:52

  • 450
  • 1
Нов случай на африканската чума по свинете
© Pixabay

В лаборатория в Гюргево има потвърдена проба за нов случай на африканската чума по свинете в село Градище, Община Комана, намираща се на 32 км от границата с България. При дивите прасета там има установени девет случая в три ловни дружинки. За това е уведомена българската страна през изминалата седмица на последно за годината заседание в Гюргево на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, съобщиха от областната администрация в Русе.

Всички участници в заседанието са се обединили около становището, че за справяне със заразата трябва основно да се разчита на кметовете на общините, уточняват от русенската областна администрация.

Основната дискутирана тема в Гюргево е била за субсидии, предоставени от Агенцията за плащания и интервенции в селското стопанство през 2018 г. Направен е сравнителен анализ на схемите за плащане в селските райони от двете страни на река Дунав.

Например румънската държавна помощ за намаляване на акциза върху дизеловото гориво, използвано в селското стопанство, като подкрепата за румънските фермери е по-голяма от прилаганата в България. У нас е непозната упражняваната от румънска страна политика за предоставяне на пожизнена помощ за земеделие. Тя се изразява в 100 евро на година за всеки хектар отчуждена извънградска земеделска земя и в 50 евро за хектар земя, отдаден под наем извън града. В информацията от русенската областна администрация са посочени и други подобни примери, конкретизират от русенската областна администрация.

Последвайте канала на

БТА
450 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оцелял българин

2018.11.24 | 20:08

1

Българинът забрави,че най-страшната Чума,с която преди четвърт век СДС-айдуцуте заразиха държавицата ни е Драгалевската Чума.
Сега плащаме последиците от нея.

Добави коментар

Водещи новини