МРРБ: Над 43 млн. лв. се инвестират в община Кърджали чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

  • 23 ноември 2018 17:34

  • 529
  • 0
МРРБ: Над 43 млн. лв. се инвестират в община Кърджали чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.
© МРРБ

С над 624 млн.лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. до края на 2020 г. ще обновим и преоборудваме 80% от учебните заведения в страната. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри реновираната Професионална гимназия по селско и горско стопанство в град Кърджали.

В учебното заведение са вложени 1,3 млн.лв. от оперативната програма, с които са създадени условия за предоставянето на професионално образование в сферата на селското и горско стопанство. По проекта е обновен сградният фонд и са доставени нов учебен лек автомобил и учебен трактор от най-ново поколение за професионално обучение на възпитаниците на училището. Извършени са строително-монтажни работи за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и довършителни работи в сградата на учебното заведение. 

Зам.-министър Николова отбеляза, че обновените училища са видимият резултат от целенасочената политика на държавата в подкрепа на образованието.

„Обектът показва нашите усилия, които влагаме за развитие на децата и по-добрите условия за работа, знания и резултати, каза тя. По думите на зам.-министър Николова обновяването на професионалните гимназии е с основен фокус, защото се подпомага обучението на кадри във важни отрасли на икономиката, за да се постига по-висок растеж в страната. 

Гост на събитието бе и областният управител на Кърджали Никола Чанев. Той отбеляза, че обновеното училище показва ангажимента на държавата към образованието – сферата, в която действията на правителството са най-видими, и напомни, че освен ремонт на образователната инфраструктура, от 1 януари предстои и увеличение на учителските заплати с 20%. В бюджета са заложени и 500 млн. лв. повече за общините, с което правителството доказва, че се грижи за местните власти без разлика в общините и „лоши“ или „добри“са те. 

В Кърджали зам.-министър Николова откри и информационна кампания за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда, предоставяни чрез финансови инструменти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. В нея участваха експерти от министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на културата и на туризма, кметът на община Кърджали, областният управител и др. 

Зам.-министър Николова информира, че чрез Фонд на фондовете, Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и Фондовете за градско развитие осигуряват над 220 млн.лв. за Южна България под формата на нисколихвено кредитиране. Кредитите се отпускат от Обединение ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“, което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за устойчиво градско развитие и Българска консултантска организация.

Те са за проекти в областта на подобряване на градската среда и инфраструктурата, включително развитие на културната инфраструктура, спорната база, енергийна ефективност на образователната инфраструктура, като саниране на ученически и студентски общежития, подобряване на системите за градски транспорт. Важен акцент е обновяването на туристически обекти чрез консервация. Допускат се и интегрирани туристически проекти чрез социализация на обекта, довеждаща инфраструктура, настанителна база и др., носещи приходи.

„Финансирането дава възможност за тясно обвързване на бизнеса и публичния сектор за значими проекти – посока за развитие на икономиката – туристически обекти, реставрация, консервация“, заяви Николова. Тя посочи, че област Кърджали има уникални природни и исторически забележителности, които могат да се възползват от програмата, за да привличат още повече туристи и да добавят повече приходи от туризъм.

Пред журналисти заместник-регионалният министър коментира, че по линия на ОПРР в областта се инвестират над 43 млн. лв., като се обновяват образователните институции, градската среда и се санират обществени и частни сгради. Отделно са инвестициите в пътна инфраструктура. Тя обърна внимание, че община Кърджали търпи и финансови корекции поради пропуски в провеждането на обществени поръчки.

„Търсим решение, което е свързано със спазване на правилата и инструкциите от всички общини. Трябва да се съблюдават принципите за добро управление“, заяви тя. 
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини