Среща на Триото отчете постигнатите резултати за 18 месеца председателство на Съвета на ЕС

  • 23 ноември 2018 15:29

  • 531
  • 0
Среща на Триото отчете постигнатите резултати за 18 месеца председателство на Съвета на ЕС
© Министерство за Българското председателство на Съв

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена участва в среща на Триото във Виена, заедно с ресорните представители от правителствата на Естония и Австрия. Срещата, организирана от федералния министър по европейски въпроси, изкуство, култура и медии г-н Гернот Блумел, се проведе по инициатива на министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Целта на срещата е обобщение на напредъка по изпълнението на Трио програмата през изминаващите 18 месеца и постиженията на всяко едно председателство в контекста на неговите национални приоритети. 

„Приемствеността в работата на трите председателства по повечето политики и законодателни досиета беше от ключово значение при изпълнението на програмата. Анализът ни показва, че са постигнати резултати във всяка една сфера“, каза министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена след срещата. Тя припомни, че Естонското председателство положи основите за приключване на Единния цифров пазар, а темата дигитална Европа остана стратегически приоритет и за Българското председателство, което постигна напредък по 9 от 13-те законодателни инициативи. Австрийско председателство продължи темпа на работа и остана отдадено на преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка и ориентирано към нуждите на гражданите. 

„По време на срещата се съгласихме, че няколко теми се оказаха по-комплексни и търсенето на ефективни и общоприемливи за всички държави членки решения ще продължи и по време на следващото председателство“, допълни министър Павлова. 

На срещата днес присъства и държавният секретар по европейски въпроси на Румъния с оглед осигуряване на приемственост със следващото Трио председателски държави, което започва от Румъния на 1 януари 2019 година. 

Председателското Трио Естония-България-Австрия приключва на 31 декември 2018 г. 

На 23 юни 2017 г. трите държави членки приеха програма, която беше изградена на основата на пет основни приоритета: Съюз за работни места, растеж и конкурентоспосбност; Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани; Към Енергиен съюз, насочен към политика в областта на климата; Съюз на свобода, сигурност и правосъдие и Съюзът, като мощен фактор на световната сцена. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини