Медийната комисия е приела да разгледа и да работи по предложенията на ВМРО срещу фалшивите новини

  • 23 ноември 2018 09:42

  • 486
  • 0
Медийната комисия е приела да разгледа и да работи по предложенията на ВМРО срещу фалшивите новини
©

Парламентарната комисия по културата и медиите прие да разгледа и работи по предложенията ни срещу фалшивите новини, информират в прессъобщение от ВМРО - Българско национално движение.

На заседанието на комисията въпросът, повдигнат преди седмица от ВМРО, е бил дискутиран, а представителят на ВМРО в комисията Красимир Богданов е изложил позицията, която е изготвена от него, депутата Александър Сиди, евродепутата и заместник-председател на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки и медийния съветник на партията Екатерина Анева.

Идейният проект беше представен пред ръководствата на медиите в страната на кръгла маса в Народното събрание. Общото становище потвърди, че няма място за колебания в борбата с фалшивите новини, посочват от ВМРО и отбелязват, че това се потвърждава и от интереса на народните представители от другите партии, които са в медийната комисия. Те са се обединили около идеята да се направи отново кръгла маса, на която проблемът да бъде поставен и пред институциите в страната, а по настояване на председателя на комисията Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко на обсъждането ще бъдат поканени и представителят на ВМРО в ЕП Ангел Джамбазки и комисарят по "Цифрова икономика и цифрово общество" в ЕК Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Една от идеите на ВМРО е да се създаде специален домейн, поддържан от държавна институция, например ".media", в който да се регистрират всички информационни платформи, които искат да се възползват от възможностите на медиите, а именно да сключват договори за медийно отразяване и реклама. По този начин всички, които са регистрирани в държавния медиен домейн, ще бъдат регулирани от СЕМ и ще търпят санкции при разпространяването на фалшиви новини. Друга идея е чрез промяна на Закона за личните данни да бъде имплементирана нормата на GDPR и да се създаде текст, който да изисква на всеки сайт със съдържание на български език да се упомене кой е администраторът на личните данни (когато нормата изисква такъв) или лице за контакт и адрес за кореспонденция с него.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини