7 организации са лицензирани да издават документи в чужбина

  • 16 ноември 2018 20:09

  • 582
  • 0
7 организации са лицензирани да издават документи в чужбина
© Булфото (архив)

Практиката за търговия с български произход съществува още от създаването на Агенцията за българите в чужбина. Според наши сънародници в Aлбания, таксата за удостоверение за български произход достига пет хиляди евро.

Според Закона за българите в чужбина, Български произход се доказва с документ, издаден от организация на българи, живеещи извън държавата, призната от компетентния български държавен орган за поддържане на връзки с тях. Този компетентен орган е Агенцията за българите в чужбина.

„Това, което се говори в момента е, че корупцията е от самото създаване на структурите в Агенцията. От 1995 г, казва пред БТВ българката от Албания Софика Мале и допълва, че нейни познати плащат между 1000 евро и 5000 евро на преводачите и посредническата фирма. Така на практика се оказва, че корупцията е узаконена.

„Това са дружества, законно възприети в България – те в устава си пишат, че са културно просветни, но имат право да издават удостоверения за произход”, допълва Софика.

Дружествата на българите в Албания са три. Едно от тях обаче държи монопола за издаване на удостоверения и е признато от агенцията. „Година от признаването на българското малцинство в Албания, интересът към гражданството многократно се е увеличил. Молбите сега са близо 1000”, заявиха от Kултурно дружество Просперитет – Голо Бърдо.

От ВМРО твърдят, че корупцията не е на наша територия. „Всички тези престъпления, за които говори прокуратурата не се извършват на територията на България”, посочи Юлиян Ангелов, ВМРО.

От сайта на Агенцията обаче става ясно, че от всички стотици организации на българите в чужбина, едва седем имат право да издават удостоверения за български произход.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини