Проф. Димитър Иванов: Правителството разписа некролога на малките пици на Дянков

  • 14 ноември 2018 17:43

  • 3647
  • 3
Проф. Димитър Иванов: Правителството разписа некролога на малките пици на Дянков
© БТВ

Трябва да направим разлика между международната конюнктура и нашата собствена икономика и нейните болести. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ икономистът проф. Димитър Иванов.

Вчера прочетох изказване на Горанов (финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва – б.р.), че 12 години, след като се присъединим към еврозоната, БВП ще достигне 75% от средния за Европа. Ако това изказване е вярно, бих излязъл още тази вечерт на протест. Едно е да се развиваме устойчиво и стабилно, но и охлювът пълзи стабилно, въпросът е в скоростта на устойчиво развитие, защото икономиката ни буксува, населението обеднява. Само за последните три месеца инфлацията е 3,7%, а според разчетите трябва да бъде контролирана под 2%. През последната година разходите за храна и безалкохолни напитки са се увеличили с 8%, за жилища, вода, ток с 8,6%, за здравеопазване с над 10%, за транспорт с 18%, за културен отдих и образование с 33%, за данъци с над 12%. Независимо от това, че правителството предоставя бюджет с очевидното желание за социални реверанси към определени групи, тези реверанси не са достатъчни, защото инфлацията изпреварва тези увеличения, заяви проф. Иванов.

Политико-електоралният стремеж на правителството да се удовлетворяват желанията на определени групи не бива да доминира над макроикономическия реализъм. В бюджетната сфера с 10% "на калпак" се увеличават заплатите, без да има реформи в администрацията. Не става ясно откъде ще заработим разходите за тези увеличения, посочи експертът.

В България има хиляди младежи, които създават нови бизнеси, но нямат инвестиционни стимули. Данъкът е изчерпан като стимулиращ инструмент, добави икономистът.

Правителството от една гледна точка разписа некролога на политиката на "малките пици", които Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи предлагаше и се учудвам, че едно дясно правителство прави такива социални реверанси. Бюджетът не отговаря на въпроса как ще заработят основните двигатели на икономиката, най-вече инвестициите. Увеличавайки социалните разходи, трябваше да отговорим как ще реализираме капиталовите разходи, инвестициите. Липсват и дълбоки структурни реформи в ключови сектори, каза проф. Иванов.

Протестите са справедливи, защото хората искат да видят има ли хоризонт, има ли път пред България. Аз съм убеден, че път има, но това няма как да стане с пасивна политика. Политиката на доходите е леко изкривена и е плод на социална пропаганда, заяви още проф. Димитър Иванов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3647 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.11.14 | 19:58

3

,,Държавна сигурност'' - в действие

Манев

2018.11.14 | 19:48

2

И след като всички знаят какво трябва да се направи се ограничават в даване на съвети? защо не го направиха. И след като новият "Живков" си отиде ще дойде неговата последователка Нинова и ще изсипе рога на изобилието. Така ли е левако.

2018.11.14 | 19:35

1

Проф. Димитър Иванов е абсолютно, абсолютно прав. Затова новият Тодор Живков, в лицето на Бойко Борисов и сие, трябва да си ходят час по-скоро.

Добави коментар

Водещи новини