Правилник регламентира процедурата за защитени свидетели

  • 07 ноември 2018 12:18

  • 283
  • 0
Правилник регламентира процедурата за защитени свидетели
© Novini.bg (архив)

Чрез приетия днес от правителството Правилник за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, се регламентира организирането и изпълнението на мерките за специалната защита на застрашени лица по смисъла на Закона (ЗЗЛЗВНП), съобщиха от правителствената пресслужба.

С влезлите в сила на 29 май промени в ЗЗЛЗВНП се въведе ефективен механизъм за включване и пребиваване на застрашени лица в Програмата за защита. Въведе се понятието "специална защита", която включва предварителна защита и Програма за защита на застрашени лица, промениха се видовете мерки и начина, по който ще бъдат прилагани.

Приетият днес правилник детайлизира дейностите на компетентните държавни органи в съответствие с функциите им, определени в ЗЗЛЗВНП, както и процедурата за предоставяне на предварителна защита и за включване в Програмата за защита съобразно процедурата, уредена в закона. Предвиждат се условията, редът и начинът за изпълнение на мерките за специална защита да се определят с правила, утвърдени от главния прокурор. Поставен е акцент върху задължението на Бюрото по защита в съответствие с чл. 176, ал. 2 от ЗЗЛЗВНП периодично да изготвя мотивирано становище до главния прокурор, след вземане на мнение от органа, изготвил предложението, относно необходимостта от продължаване на мерките по Програмата за защита за всяко защитено лице или за тяхното изменение или прекратяване.

Уточняват се предпоставките за изпълнение на мярката релокация в друга държава. В правилника е регламентирано още, че при организиране и изпълнение на специалната защита Бюрото по защита ще получава съдействие от всички органи на държавна власт и местно самоуправление, юридически и физически лица, включително достъп до необходимите данни в техните информационни фондове, като редът и начинът се предвижда да бъде определен в инструкции.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини