Каракачанов по темата за Валери Симеонов: Първо казвам на колегите си какво мисля и тогава го споделям на медиите

  • 22 октомври 2018 19:26

  • 15540
  • 9
Каракачанов по темата за Валери Симеонов: Първо казвам на колегите си какво мисля и тогава го споделям на медиите
© Булфото/Архив

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността каза пред журналисти, че е изпратил покани до двамата си колеги за коалиционен съвет утре в 14.30 часа, и каквото има да каже, ще го каже там, след което ще го каже и на медиите. 

Той беше попитан кога предстои съвет на малката коалиция - на "Обединени патриоти", и дали той лично ще свали доверието си от Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, както е направил Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа.

Аз не съм "някои", казвам какво правя аз. Първо казвам на колегите си какво мисля и тогава си споделям мнението пред медиите, заяви министърът. Каракачанов не посочи къде ще се състои съветът утре с аргумента, че ако го направи пред медиите, няма да могат да работят. Попитан дали ще си носи синята каска, министърът каза, че тя вече е изиграла ролята си.

Днес поводът е съвсем различен, пред тези хора с униформа да коментирам политически въпроси не е редно. Второто, което не е редно и никога не съм го правил, е да коментирам нещо пред медиите, без да съм го казал директно пред моите колеги, заяви Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в НДК, където дойде за представянето на киноспектакъла "Бъди войник" тази вечер.

С него МО започва кампанията за привличане на кандидати за военнослужещи в Българската армия. Искаме да върнем вниманието на българското общество към армията. Откакто беше премахната наборната военна служба през 2008 г., откакто бюджетът на армията и военните формирования беше съкратен с 40 процента, има цели региони на България, които въобще не са виждали мъж или жена в униформа, коментира министър Каракачанов.

По думите му хората виждат армията само по репортажите за Гергьовден или когато се налага тя да спасява бедстващи региони. А истината е, че армията всеки ден изпълнява задълженията си, макар и не толкова в обектива на общественото внимание, добави той. Това, което се опитваме да направим днес, е да покажем с този киноспектакъл лицето на Българската армия от древността до наши дни - част от кампанията да извадим това, което върши армията, "на светло", обясни Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, според когото трябва обществото ни да има повече доверие към армията, а и тя заслужава това. 

До края на годината ще внесем закона за доброволната военна служба, посочи министърът. По думите му онези от младите хора, които имат желание да получат военно обучение, трябва да знаят как да го направят. В бюджета средства за доброволна военна служба не са заложени, това няма как да стане следващата година, обясни Каракачанов, но напомни, че е обещал голям обществен дебат, който започва със спектакъла тази вечер. Когато законът стане обществено достояние, той ще иска максимално да бъде обсъден и чак тогава да влезе в пленарната зала. По думите му, ако през 2007 г., когато се е променяла Конституцията във връзка с армията, е било чуто мнението на военната експертиза, може би е нямало да се отиде към толкова бърз вариант на премахване на наборната служба.

"Ако бяха питали военните, или бяха питали обществото дали да съкращаваме бюджетите на армията така, както никой не ги е съкращавал, дали да премахваме Строителни войски, дали да унищожаваме самолетите си, техниката си, може би днес нямаше да сме в това състояние. Но никой не е питал никого, аз искам да направя точно обратното", заяви министърът.

Заплатите на военнослужещите, реализация на модернизационните проекти посочи министърът като акценти във връзка с бюджета за отбрана. Със средствата, които ще останат тази година, ако не подпишем някой от договорите /за модернизация/, нашето намерение е да убедим правителството тези средства да бъдат отпуснати за поддръжка и възстановяване на част от бойната техника - самолети, хеликоптери, бронирана техника, обясни министърът.

Това е много хубава кампания, с която започваме, за да можем да привлечем младите хора и да популяризираме военната професия, която се позабрави, коментира началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Той също каза, че военните не са питани при премахването на задължителната служба. По думите му, ако се провери, се вижда, че натовските армии имат и задължителна военна служба или доброволна, от които черпят хора. 

Каракачанов коментира като скромен бюджета на кампанията, като обясни, че са се договорили с медиите, излъчващи рекламите, те да са или на символични цени, или безплатно. Във ФРГ за едно риалити шоу от бюджета на германската армия се плащат 6,9 млн. евро. Ние такива пари нямаме за съжаление, посочи Каракачанов, като обясни, че събитието тази вечер струва около 30 000-40 000 лева. 

В "Бъди войник" участват Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на Въоръжените сили и рокгрупата "Б.Т.Р.", която ще представи за първи път пред публика новия си видеоклип на песента "Никога преди". Ще бъдат излъчени мотивационни видеоклипове, заснети в реална среда на действие на видовете въоръжени сили - Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, и бригадата "Специални сили". Със свои изпълнения участват също Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
15540 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.23 | 00:09

9
По стара комунистическо-юдейска традиция всеки, който казва истината и не се подчинява на болшевизма, се обявява за фашист. Валери Симеонов каза истината за платените от болшевишките черни каси уж майки с увредени деца. Кой им гледа децата на тези уж майки, докато протестират? Кой финансира техния протест повече от 6 месеца.
Много известен

2018.10.22 | 19:26

1
То от много споделяне сте на тоя хал, абсолютни аматьори, една лелка да ви пере насраните гащи ви трябва само
до червеният червей

2018.10.22 | 22:12

8
Ще мачкаш с гъза си моята паламарко, нещастнико!

2018.10.22 | 20:47

5
НА майка ти В п.тката И В ГЪЗА всички тролове гербаджиски

2018.10.22 | 20:19

3
червен боклук пак ще се сринете на изборите

2018.10.22 | 20:19

2
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ КАЗА ИСТИНАТА!
до отдолу

2018.10.22 | 22:10

7
Червен педел, ще те тлачкам до припадък, гнусен, долен траверс!

2018.10.22 | 20:46

4
Истината каза че майка ти п.тката не може да побере всички тролове гербаджиски но Шиши плаща и може и да даде!

2018.10.22 | 22:09

6
а избирателите му има ли ги в списъка? или тях кучета ги яли...

Добави коментар

Водещи новини