Лиляна Павлова: Важно е гласът на Европа да е единен

  • 22 октомври 2018 17:52

  • 2014
  • 3
Лиляна Павлова: Важно е гласът на Европа да е единен
© eu2018bg.bg/bg

Европа е променящо се място в развиващ се свят. Несъмнено пред ЕС стоят нови реалности – дигиталната трансформация, протекционалистични политики, миграционните процеси, проблемите на сигурността, в резултат на което двигателите за растеж и развитие трябва да бъдат преосмислени.

Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена по време на 18-ия сръбски икономически форум, посветен на предизвикателствата на приобщаващия растеж. Събитието се провежда днес в Белград, а министър Павлова бе основен говорител в панела ,,Сблъсък на идеи за бъдещето на ЕС‘‘, заедно с бившият комисар по въпросите на заетостта Анна Диамантопулу и британския посланик в Белград Денис Кийф. Дискусията бе модерирана от проф. Иван Вуячич, 

Днешните решения чертаят пътя на утрешния ЕС, затова е необходима дългосрочна, но и гъвкава, визия за бъдещата посока за развитие на Общността. В този динамичен момент е важно гласът на Европа да е единен, защото, ако едни региони бележат ръст, то мястото на ЕС в относително изражение ще продължава да намалява, подчерта министър Павлова, съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. 

Според Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена ЕС трябва да бъде в по-голяма степен проактивен, за да се превърне в глобален играч на световната сцена. За да бъде Европа сигурна и стабилна важен фактор е интеграцията на Западните Балкани. Балканите се нуждаят от Европа, така както и Европа се нуждае от Балканите. Именно затова европейската перспектива за Западните Балкани беше основен приоритет по време на Българското председателство. 

Нерядко за Западните Балкани се използват определения като ,,бели петна" или ,,черни дупки" на картата на Европа, каза министър Павлова и продължи -  Страните от региона не са нито едно от тези неща. В региона живеят 20 милиона души, живеят млади, амбициозни хора, заслужаващи повече възможности за развитие. Затова  България  избра този приоритет, издигна темата високо в дневния ред на ЕС, чийто ангажимент към региона бе препотвърден на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани през месец май, състояла се в София. Австрия прие темата и продължава работа по нея, съществува реална възможност европейската перспектива за региона да бъде приоритет и за следващото трио страни,  председателстващи Съвета на ЕС - Румъния-Финландия-Хърватия. Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена подчерта, че освен политическия ангажимент, българското правителство е искало да постигне и покаже конкретни резултати за гражданите на страните от Западните Балкани.

Затова Софийската декларация и Софийският дневен ред са така важни, съдържайки ангажимент за инвестиции в конкретни проекти, които да подобрят свързаността в региона и чрез които да се създадат по-добри възможности за развитие. 

Друг акцент в дискусията бе Брекзит. Министър Павлова изрази позиция, че  трябва да бъде постигнато балансирано споразумение, защитаващо правата на гражданите, както в ЕС, така и във Великобритания, както и че Великобритания няма да бъде обикновена трета страна за ЕС след Брекзит.

Сръбският икономически форум се провежда ежегодно и е платформа за обмяна на опит, добри практики и идеи между представители на правителствата, бизнеса и академичните среди от страните от Балканите. Във фокуса на тазгодишния форум са теми като процеса на разширяване на ЕС и напредъка на Сърбия, новите двигатели за икономически растеж, необходимостта от адаптиране на бизнес моделите и пазара на труда спрямо промените в следствие на Четвъртата индустриална революция, приобщаващия растеж с акцент върху ефективните мерки за намаляване на неравенствата. Сред говорителите на форума са първият заместник-министър председател на Сърбия Ивица Дачич и сръбският министър на минното дело и енергетиката  Александър Антич.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2014 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Много известен

2018.10.22 | 19:30

3
Ти луда ли си ма, единен глас вика при население 500 милиона, виж наркоманите ви eбаxa майката там, с такива пропаднали мафиоти никой няма да ви обърне внимание
Свинята Пиги

2018.10.22 | 18:27

2
Сестричке Лили , сърдита съм ти. Вместо да ходим да се начешем с нерезите ти у Сърбия се замъкна. ма
Копенхаген

2018.10.22 | 18:22

1
няма ли кой да ти пръсне главата прасе скапано

Добави коментар

Водещи новини