Строителният бранш готви протест

  • 16 октомври 2018 19:54

  • 5542
  • 2
Строителният бранш готви протест
© Булфото (архив)

Строителният бранш в България е готов за национални протести. Това става ясно от декларация на Камарата на строителите.

В документа се посочва, че гилдията е била подложена на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси.

От организацията изтъкват, че обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и липса на прозрачност на обществени поръчки са прераснали в обвинения за злоупотреби с евросредства и са достигнали до зловещата манипулация във връзка с убийството на телевизионна журналистка.

Камарата иска спешни срещи с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, с председателя на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и с лидерите на парламентарно представените политически сили.

Ето и пълния текст на декларацията:

"Обръщаме се към Вас, за да изразим огромното си безпокойство и категорично неприемане на случващото се в последната година, и още по-отчетливо през последните месеци, през които българският строителен бранш бе подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси. Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване.

Въпреки бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на това престъпление, негативният отзвук в международен план към страната ни бе огромен. Продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на „високи цени, а качеството е безобразно“. Тези атаки се отразяват тежко на авторитета и на работата на строителния бранш, върху който заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети. Българските строители са наричани „олигарси, крадци, лъжци и убийци“.

От създаването си досега Камарата на строителите в България и фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите в Република България, като усилията ни са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша. Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно законодателството и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които да гарантират тяхната законност и прозрачност. Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки. Освен че създава напрежение в бранша, това е изключително лош знак към всички потенциални чужди инвеститори, които биха искали да правят бизнес у нас.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Строителите на България не са престъпници! Ние сме 250 хиляди души, които искат да работят и да живеят в България. Искаме да отглеждаме децата си тук! Искаме да изграждаме, не да рушим. Ние не желаем да бъдем използвани за политически цели и за предизборна агитация! Затова казваме СТИГА!

КСБ ще поиска спешни срещи с президента г-н Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, с председателя на Народното събрание г-жа Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, с премиера г-н Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, с лидерите на парламентарно представените политически сили. Нашето желание е на тези срещи, очи в очи с българската държава и общественост, да опровергаем всички внушения и недоказани твърдения, отправяни досега в изявления и изказвания на институции. Високата институционална трибуна винаги гарантира широко медийно отразяване, а системните обвинения насаждат у обществото негативно отношение към целия бранш. Ще изразим категоричното си несъгласие с такава пропаганда и използването на съдбата на над 250 хиляди строители и техните семейства за трупане на политически дивиденти. Ние сме убедени, че честен политически дивидент може да бъде изваден само ако държавата седне открито с нас, чуе и разбере нашите проблеми и заедно изградим политиките за решаването им, така както го правехме досега. Както ние носим отговорност пред обществото, контролните и правораздаващите органи, така трябва да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация. Това трябва да бъде постигнато чрез промени в законодателството и ефективното и бързо съдебно производство.

Увреждането на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика, към момента не е наказуемо по никакъв начин. Това отваря широко поле за манипулации, което не е в интерес на заетите в сектора, техните семейства, както и на техните работодатели. Надяваме се, че нашите послания ще бъдат чути. Ако това не стане, следващата стъпка ще бъде да защитим правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия.

Очакваме от отговорните институции решителна намеса с цел да се съхрани спокойствието и предвидимостта в бранша и да се гарантира върховенството на закона в Република България. Камарата на строителите в България декларира, че ще бъде последователна в политиката си за защита на интересите на своите членове".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5542 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.16 | 20:27

1
о, колко спонтанно...сигурен съм, че тлъстите мутри от GP нямат нищо общо...
РОШКО

2018.10.17 | 03:40

2
ЗАЩО НЕ МИ ПУБЛИКУВАТЕ КОМЕНТАРА БЕ ,ГОСПОДА РЕДАКТОРИ ? ДА НЕ СТЕ ЗАХАПАЛИ И ВИЕ НЯКОЯ ФИЛИЯ ОТ " ДОБРИТЕ " СТРОИТЕЛИ ?

Добави коментар

Водещи новини