Парламентарна делегация участва в конференция във Виена

  • 11 октомври 2018 15:53

  • 882
  • 0
Парламентарна делегация участва в конференция във Виена
© Народно събрание

Парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, участва в Парламентарната конференция за общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) и Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) във Виена, Австрия. В състава на делегацията са народните представители Полина Христова и Георги Михайлов, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Конференцията беше открита от председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. В изказването си той обърна специално внимание на ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС, което включи в дневния ред на ЕС темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, тяхната сигурност и интеграция и подчерта, че е важно да има приемственост между председателствата. В допълнение Волфганг Соботка посочи, че е много голяма ролята на парламентите в изграждането на способностите на Европа да действа единно в полето на международната политика.

“Аз вярвам, че този момент е добра възможност за Западните Балкани. Ние трябва да се обединим около това, че те живеят в изключително динамична обстановка, изпълнена с много предизвикателства и да ги подкрепим”, заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини във видео връзката към участниците в конференцията. “Политическата работа на ниво парламенти е много важна, когато говорим по въпроса за интеграцията на Западните Балкани”, допълни тя. В изказването си Федерика Могерини подчерта и ролята на ПЕСКО и специфичните проекти в отбраната. Тя посочи, че отчита добри консолидирани резултати и, че се забелязва ускорение по пътя им в ЕС в резултат от приемствеността в действията от българското към австрийското и в последствие румънското председателство. По въпросите на отбраната на ЕС, Федерика Могерини открои новите стъпки в ПЕСКО, където след първите 17 проекта скоро се очаква решение по нова група проекти. Очаква се подкрепата на европейските парламенти за стратегическата автономия на ЕС, добави върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Приветствия в конференцията поднесоха и председателят на Федералния съвет на Австрия Инге Пош-Грушка, председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент Дейвид Маккалистър, председателите на Комисията по външна политика на Националния съвет на Австрия Андреас Шидер и на Комитета за национална отбрана Райнхард Еуген Бьош.

Първият ден от конференцията е посветен на въпросите на сигурността, миграцията и защитата на външните граници. Встъпителни изявления ще представят Волфганг Бауман – генерален секретар на австрийското министерство на отбраната, Бернд Кьорнер – заместник-изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана FRONTEX и Мелита Сунжич – журналист и бивш говорител на ВКБОО

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС, Комисията по външна политика и Комисията по отбрана бяха домакини на Интерпарламентарната конференция. Форумът, който беше открит от Федерика Могерини, завърши с декларация, с която се потвърди необходимостта от стратегически фокус върху Западните Балкани, както и беше приветствана стратегията за разширяване на ЕС. Участие в нея взеха над 200 парламентаристи от Европейския съюз.

Конференцията за общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) и общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) е четвъртата междупарламентарна среща под австрийското председателство на ЕС. В нея участват представители на националните парламенти, Европейския парламент, Европейската комисия и експерти от академичните среди. На конференцията ще бъдат обсъдени актуални въпроси, свързани с парламентарния контрол на външната и отбранителната политика на ЕС, сред които защитата на външните граници, миграцията, позиционирането на ЕС в сирийския конфликт и разширяването на ЕС, Балканите.

Преди откриването на конференцията председателят на Комисията по отбрана на 44-ото Народно събрание ген. Константин Попов участва в среща на Тройката на председателството на Съвета на ЕС. На срещата отново беше заявено, че Западните Балкани са приоритет и беше отбелязана приетата по време на Българското председателство декларация, с която се потвърждава необходимостта от стратегически фокус върху тях. В срещата на Тройката участваха Дейвид Маккалистър, Рейнхард Бьош, Андреас Шидер и Кристиян-Сорин Димитреску – председател на Комисията по външни работи на Сената на Румъния.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини