Синята бездна

На 10 ноември 1989 г. прословутият идеологически призрак на Маркс и Енгелс – призракът на комунизма – спира да броди из България. Тоталитарната доктрина по съветски модел не само у нас, но и в цяла Източна Европа рухва под напора на обществата от социалистическия лагер, който вече недвусмислено вижда своето бъдеще не посредством марксистко-ленинската догматика, а посредством изграждането и утвърждаването на една европейска демократична и подчинена на върховенството на закона система.

Както е известно, с фактическото и символично рухване на Берлинската стена, в социалистическите общества започват да назряват и да се формират първите организирани антикомунистически движения, насочени срещу репресивния апарат на еднопартийните режими. В Румъния възниква Фронтът за национално спасение, в Полша е профсъюзът ,,Солидарност’’, който по онова време е с централна роля за прокарването и затвърждаването на новия демократичен ред в източноевропейските държави. В Естония, Латвия, Унгария също се зараждат първите граждански движения, които настояват за равни социални, политически и икономически права и най-вече отмяна на диктатурното статукво.

Като логична реакция на събитията в Източна Европа в България на 7 декември 1989 г. се ражда Съюзът на демократичните сили. В състава на новосформираното образувание влизат икономически сдружения, правни и екологични организации, студентски дружества, граждански инициативи, партии от миналото, както и организации, свързани със защита правата на човека. От този момент нататък в България ще бъде наложен двуполюсният модел на политическо съревнование между СДС и вече преименуваната БСП – период, който ще продължи до настъпването на новото хилядолетие.

Днес – почти трийсет години по-късно – от същото онова СДС, което взима активно участие по време на разговорите с БСП на т.нар. Кръгла маса и е с основен принос за демократизацията на политическия и обществен живот у нас, са останали само спомените за историческите им заслуги. Защото към днешна дата СДС е просто една изгубена в политическия и обществен миманс структура; структура, която буквално се е разпаднала на съставните си елементи и се лута с почти политическа безнадеждност някъде там в бездната на дясното политическо пространство.

Повече от очевидно е, че към момента десният политически спектър е доминиран изцяло от ГЕРБ и едва ли в близките години тенденцията ще се промени в някаква друга посока. С течение на годините от СДС допуснаха фаталната грешка собствените им интереси и властови апетити да вземат превес над общополитическия консенсус, което доведе до неизбежното раздробяване на някогашния обединен демократичен блок.
Така в един момент дясното пространсто се оказа заето едновременно от СДС, ОДС и ДСБ – три партии, споделящи на пръв поглед общите идеологически ценности на демокрацията, но въпреки това отделени една от друга заради разлика във визиите им, колкото и парадоксално да звучи.

До голяма степен именно това разцепление и тази колизия  в СДС отблъсна и разедини значителна част от твърдия син електорат в обществото. Това на практика доведе до разтварянето на непреодолима бездна между избирателите и – казано директно – фрагментите на СДС. С други думи, някогашният блок загуби политическия си авторитет, а оттам и своята партийна легитимация сред симпатизантите си.

След като 42-рото Народно събрание остава без народни представители от СДС, ДСБ или ОДС, то 43-тото е белязано от присъствието на Реформаторския блок – коалиция, в която освен вече добре познатото СДС влиза и новият десен проект на Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 – Движение ,,България на гражданите’’ (ДБГ). Проект, който към ден-днешен също е безвъзвратно загубен от политическата карта на България и също толкова убедително отсъстващ от десния спектър.

Независимо дали става дума за СДС, ДСБ или ДБГ, всяка една от тях трудно би съумяла оттук-нататък да влезе в играта на голямата политика – не само заради кризисно ниското им доверие сред не по-малко фрагментирания им електорат, но и чисто имиджово тези партии не могат да представят на обществото нов ,,син кинжал’’, т.е. такова лице, с което да бъде асоциирана някаква промяна или поне да бъде дадена заявка за такава. Ако навремето СДС биваше представлявано и олицетворявано от фигури като Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва, Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, Петър Стоянов или Надежда Михайлова, днес в редиците им просто липсва ярката визия на лидера, на авторитета – така, както например е Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за ГЕРБ или както в близкото минало беше Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от за ДПС.

Вместо това в съвременното СДС (което, трябва да признаем, няма абсолютно никакви допирни точки с първообраза си от зората на прехода) конфликтите не са само на вербална основа, но дори могат да стигнат и до ниво на физическа саморазправа. Предвид всичко случващо се (или по-точно неслучващо се) в дясното пространство би било наивно да смятаме, че хегемонията на ГЕРБ ще бъде поставена под заплаха в тази част на политическия спектър. За момента нито СДС, нитоДСБ, нито ДБГ, нито която и да било друга дясна формация разполага с политическия ресурс да й се противопостави, защото на първо място гореизброените са лишени от може би най-ценния и съществен капитал в политиката – кадровия потенциал. А това от своя страна води до липсата на адекватна партийна, коалиционна и като цяло организационна стратегия.

Всъщност докато продължава липсата на алтернатива, идейна платформа и лидерска конкуренция, дясното политическо пространство в известен смисъл ще принадлежи на ГЕРБ, защото отвъд партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г ще има просто една празнина. Там ще зее една огромна синя бездна, която ще чака да бъде запълнена.
За предпочитане с европейски политики, а не с раздаване на юмручно правосъдие.

Коментари

 1. 2018.08.17 | 13:24
  Пyтко седесарска, фашистка, какво хубаво се случи за 30г. за да простим костовистките далавери, унизителния живот на българина и нерадостното бъдеще на децата ни, които ще връщат кредитите?
  1. 2018.08.18 | 10:11
   Ей, на червените все Костов ви пречи. за 28 години той беше 4 на власт, през останалото време вие с разни марионетки вършеете, и все друг ви пречи. Кажи нещо за царчето, за тройната коалициика, за Виденов, за СтаниШеф, за Попов, Беров, за Боко мутрата, за всички 'служебни' мизерници. Само Костов ви е на устата лъжци мизерни.
 2. 2018.08.17 | 13:18
  Седесарската пасмина роди уроди , като Бойко
  1. 2018.08.17 | 18:03
   Бойко е естесвен продукт на народната оценка за резултатите от престъпната дейност на организираната престъпна група БСП, СДС и ДПС. Те организираха и в престъпно съдружие проведоха прехода, по начин убийствен за моята Родина. Не мога нито да уважавам, нито да подкрепям някого от тях. Ще подкрепям врага им. Това е ГЕРБ.
 3. 2018.08.17 | 17:58
  В СДС доказаха,че ако недостойни и негодни типове застанат дад една благородна кауза, те я провалят. Съвсем ясно от резултятите е, че тези които се пъчеха на чело на демократичната идея, бяха негодници, които се обогатиха лично в големи обеми, но осраха и провалиха всичко до което се допряха. Затова са на боклука. Но са пърни с пари! Пука им!
 4. 2018.08.17 | 16:20
  В България няма дясно, няма ляво. Не знам що баламосвате хората с такива “детайлни анализи“.
  1. 2018.08.17 | 16:21
   ... на нещо дето не съществува.
 5. 2018.08.17 | 15:41
  Седесарският преход - най-срамният период в нашата история.
 6. 2018.08.17 | 13:28
  "Умните и красивите млади хора" на снимка.
 7. 2018.08.17 | 13:25
  Седесарите - в Скравена, като педераста Сашо Сладура.
 8. 2018.08.17 | 13:22
  СДС - банда престъпници, които за сега са невинни, но народът изхвърли СДС от властта, Костов, Бисеров, Софиянски са последствени за корупция в големи размери. След 30г по "сините стъпки" българите са на измиране.
 9. 2018.08.17 | 13:20
  След седесарския преврат не сме 30 години в затой, а в тотален икономически, морален и културен упадък, наречен "синята идея".
 10. 2018.08.17 | 13:18
  Преди 30 год. по заповед на Горбачов у нас беше извършен партиен преврат. ЦРУ финансира опозиционери - комунисти-колаборационисти, престъпници от Скравена и Белене и деца на жандармерийски главорези, създаде СДС, което продаде земята и интересите на България.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.