Вигенин: Противоречивите действия на властта за чумата не разсейват съмненията (видео)

  • 20 юли 2018 14:43

  • 1517
  • 3
Вигенин: Противоречивите действия на властта за чумата не разсейват съмненията (видео)
© parliament.bg

Вътрешният министър каза няколко неща, които бяха определени като лъжа. Едно от тях беше, че едва ли не е получил подкрепа от всички политически сили. Затова публикувахме стенограмата от Председателския съвет на Народното събрание, каза от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.

Позволихте си в телевизионно предаване да кажете, че Вигенин дежури в Шарково и полицията не може да го изнесе, за да си вършат работата ветеринарите. От сряда съм в Народното събрание, заяви социалистът, обръщайки се към Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018.

БСП не е твърдяла, че няма чума, искахме да се публикуват протоколите от изследванията. В сряда бяха най-накрая публикувани, но вчера отново бяха свалени от сайта на БАБХ, заради противоречия. Това няма как да внесе успокоение и да разсее съмнeнията в обществото. Г-н Порожанов, казахте, че животните на баба Дора са болни, а се оказа, че не е така. Тези разминавания допълнително създават едно усещане, че нещата не са вкарани в действие по начин, по който би трябвало при една сериозна заплаха, посочи Кристиан Вигенин.

Фактът, че близо месец след взимането на пробите стадото на баба Дора продължава да е живо, показва, че подходът да се изчакат резултатите от пробите е правилен и се надявам той да бъде приложен в Болярово, добави той.

Не бяха предприети предвидените в закона мерки за дезинфекция в стопанството, където животните са ликвидирани. Нямаше и навременно ограничаване на движението в предпазната зона. Не е спазено и изискването труповете на евтанизираните животни да са поне на два метра под земята. Видях изровени кости, което е предпоставка за разнасяне на заразата. Недопустим е и начинът, по който бяха предприети умъртвяванията – не може полицията да нахлува по тъмно, има дори случаи, когато това е правено в отсъствието на собствениците. Равнищата на обезщетенията, които бяха раздавани като на битов пазар, също не са приемливи. Оценяваме това, че са предвидени повече средства, но работата в тази посока трябва да продължи, каза още Кристин Вигенин.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1517 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.07.20 | 18:57

3
Вагинин , пак ли ти бе п.тко смотана. От кой г.з се пръкна бе. Ти си едно голямо недоразумение....
Данаил Петров досев

2018.07.20 | 15:12

2
Вече снтитее протоколи бяха и тъй крайно не четливи и не бяха протокол а експертиза
млък

2018.07.20 | 15:01

1
вагинин,гледаи си червената вагина!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини