Добрият, лошият и (не)дипломатичният

  • 17 юли 2018 09:27

  • 9961
  • 26
Добрият, лошият и (не)дипломатичният
© Булфото (архив)

Изминаха почти деветнайсет месеца, откакто Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на встъпи в длъжност като петият демократично избран президент на България. За разлика от своите предшественици, които влязоха в сградата на ,,Дондуков’’ 2 със сравнително богат политически опит зад гърба си, настоящият държавен глава прекрачи прага на президентската институция единствено с престижа и авторитета на генерал от военновъздушните сили.

Всъщност именно отсъствието на какъвто и да е опит на политическо и партийно ниво беше основният аргумент, използван от повечето опоненти на Радев в рамките на предизборната му кампания. В тази връзка би било редно да уточним, че появата на аполитична фигура в политическия живот на страната ни не е чак такъв прецедент в българската история. Достатъчно е да посочим един Богдан Филов, който преди да навлезе в полето на политиката и да стигне до премиерския пост е бил отдаден изцяло на археологията. Разбира се, примерите не свършват само с него: Жорж Ганчев, Симеон Сакскобурготски, Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва, Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 и дори сегашният министър-председател. Всички те, легитимирали се под една или друга форма в партийното или политическо пространство у нас, не са имали никакъв или почти никакъв опит във воденето и осъществяването на политики.

Така че оглавяването на президентската институция от човек, който допреди това не е имал съществен допир с политическите реалности не е някакъв извънреден случай, за да заслужава по-сериозно внимание.

За времето, през което е държавен глава, Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на се наложи по-скоро като една противоречива фигура в обществото. Мнозина го припознаха като лидер, който по военному държи гласът му да не бъде заглушаван, а да отеква възможно най-силно и отчетливо в публичното пространство. Това своеобразно начинание до най-голяма степен бе постигнато и наложено в почти непрекъснатата конфронтация с изпълнителната власт, и в частност с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Друга не по-малка част от населението пък го набеляза за саботьор, който се опитва да дестабилизира политическата система в страната, именно критикувайки действията на правителството във вътрешен и външнополитически аспект.

На практика президентът в качеството си на независима и надпартийна фигура не е извършил никакъв законов грях в случаите, когато е изказвал упреци или несъгласие с кабинета. И точно защото се категоризира като отделна институция, президентът – независимо кой е той – е в демократичното си право да изразява мнение по отношение на дейността на която и да е власт в държавата. Тук обаче трябва да направим важното пояснение, че всяко едно такова мнение или становище е желателно да бъде изразено в рамките на дипломатичния и тактичен тон.

В политическата лексика всяко едно по-рязко или непремерено изказване е застрашено да бъде изтълкувано като вид провокация не само от политическия елит, но и от самото общество.

Така например към края на миналата година Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заяви, че ,,партията на министър-председателя води институционална и медийна война срещу президентството, а парламентът се е използвал за трибунал срещу него.’’

Няма как подобно изказване да не акумулира смесени настроения сред хората, особено когато държавният глава и обединител на нацията обявява, че срещу него се води ,,война’’, а законодателните функции на Народното събрание са сравнени със съдебни.

В контекста на днешните напрегнати и динамични събития, които се случват у нас и по света, едва ли би било в интерес на България да има нов двуполюсен модел на противопоставяне. Най-вече такъв между президент и премиер. Разбира се, предвид позицията, която заема, Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е длъжен да остане коректор на властта и неин институционален съблюдател, но не посредством търсенето на конфронтация или провокация с останалите политически субекти в управлението. Не е случайно, че една от ключовите роли на държавния глава е да бъде също така арбитър на политическата арена и да ,,тушира’’ напрежението още в зародиш, т.е. преди то да е ескалирало в конфликт.

Казано с други думи – като човек, избран да олицетворява държавата и обединява нацията по силата на Конституцията, президентът трябва да разграничава емоционалната от рационалната критика. В противен случай реториката му добива нюанси на популизъм и демагогия, а това само по себе си винаги ще разделя мненията и оценките в обществото.

В крайна сметка критиката на една власт спрямо друга е един от фундаменталните компоненти в разбирането за демократично устроена държава (въпреки че е наситена по-скоро със символични функции, по същество президентската институция все пак е изградила своя авторитет през годините и заслужила своето място в политическия процес на страната), но тя трябва да бъде поднесена на необходимото държавническо и президентско ниво.

В заключение: ако до края на мандата си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на не съумее да намери конструктивно-критичния диалог с централните власти, със сигурност той ще остане запомнен за една част от обществото с визията на ,,добрия’’ президент, който не се плаши да критикува властта, за друга част той ще остане ,,лошият’’ президент, който единствено подкопава и ерозира устоите на властта, а дипломатичността просто ще остане неговия отсъстващ елемент – като опита, с който (не) влезе в политиката.

Последвайте канала на

Владимир Василев
9961 26

Коментари 26

Добави коментар
Справедливата

2018.07.17 | 23:30

22
Когато няма компромат......има оплюване!Президента е избран от народа и служи на народа!Управляващите се самоизбраха и с времето станаха досадни и България не ги иска!

2018.07.18 | 18:45

26
президента е избран заради Бойковата глупост. ако беше наистина важен досега да сме го изритали и да сме избрали президент от герб, а не тая кукла на конци

2018.07.18 | 05:16

23
Не е избран от Народа, а го избра част от Народа, която посреща по дрехите и изпраща по акъла. Ако беше декларирал, че ще е партиен президент- щеше да получи наполовина по-малко гласове, ако беше казал , че ще е президент комунист - щеше да е с 20 % от гласовете. Президента трябва да е надпартиен. С действията си до-сега - няма нищо такова....
Демограф

2018.07.17 | 15:37

16
Последното му сълзливо ридаене на гроба на чумавите преживни заедно с Нинова го прати в кенефа. Нинова за власт е готова да зарази с чума цяла България и света. И тоя заради едното му его, се повлече по нея... Българите се топят,умират по 300 души на ден, но той не се трогва да поеме Мисията да спаси народа от демографска смърт, а гони популярност от бабичките ревящи за чумавите си козички. Чумавите животни се избиват заради хората! Спасявй хората а не чумата.. !!! Доста тъп пРезидент ни нахлузиха чумавите.
Мъжки

2018.07.18 | 08:22

25
чумав си ти.
такива като теб трябва да бъдат окачвани на куки и живи драни.Чума няма, но това ще светне на боклуци като теб по късно.Както и в Ирак нямаше химическо оръжие, но бяха избити стотици хиляди граждани.Като мен много има и когато дойде момента ще те дерем жив гербер

2018.07.17 | 10:36

1
Най - бедни в цяла Европа са българите и България ! Последни по всичко : доходи , заплати , пенсии , образование , здравеопазване и първи по умирачка , кражби и корупция ! Браво ТИКВО , Браво ГЕРБ !

2018.07.18 | 05:22

24
На тези да са богати им приляга - те са десни. Какво ще кажеш обаче за левите капиталисти - социалисти. Как така с едната заплата всички са милионери? Това ли им е социалното. Кой комунист не е станал милионер без кражба? Един ми посочи....
Иван

2018.07.17 | 17:33

18
Наиститина България е най бедната държава а Герберите богати а сените на стоките минават аврупейските сени а заплатите много ниски в Белгия заплатите 1500 евро а деските на първо дете почва от 150 ево6 виште какви далавери се върти
kolxo

2018.07.17 | 13:10

11
Всъщност тиквун е произведение на червените. Както и всички останали докопали се до властчица от '45 насам. Няма отърване от тия родоотстъпници :(
ico_all

2018.07.17 | 13:01

10
Правилно си се кръстил
червен тъпанар

2018.07.17 | 12:29

8
сигурно тиквата ти евиновен за последните 30 години,а не червените изроди които си разпределиха парите и окрадаха целият преход и станаха наи големите капиталисти!!!аи сектир червен кух дънер!!!!!!!!!!!!!!!!
Селянин

2018.07.17 | 18:00

19
Фатмак!
ПОЖАРНИКАРА "БУДА"-ла

2018.07.17 | 19:42

21
ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОЖАРНИКАРА "БУДА"-ла ЗНАЕ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ, ЗАВЪРШИЛ НЯКОЛКО АКАДЕМИИ В ЕВРОПА И САЩ....
ПОЖАРНИКАРА "БУДА"-ла

2018.07.17 | 19:39

20
СВИКВАЙТЕ ГЕРБАВИ ДРУГАРИ! ......СЛЕДВАЩИТЕ 10 ГОДИНИ ТОВА ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТА.... НЕ ПОЖАРНИКАРА БУДА-ла, ЦУРА ШЛОСЕРКАТА ОТ с.ДРАГАНА С ФАЛШИВАТА ДИПЛОМА, ДЕТО РиВА ПО ТиЛИВИЗОРА И КАТ СА НИФИРКА ПЕЕ „ЦЪФНАЛ ГЕРБЕР“, МИЛИЦИОНЕРА ФИЗКУЛТУРНИК ЦвЦв, ЗАВЪРШИЛ ПОМОЩНОТО У-ЩЕ ВЪВ ВЪРШЕЦ, СИН НА ПРОВЕРЕН И ВЕРЕН ДРУГАР ОТ ДС, МИТЬО ГЛАВоЧЕВ, ЗАМ СЕКРЕТАР НА ППО, ДЕТО СИ ГО СВАЛИХТЕ ОТ ШЕФ НА НС, ДАНАИЛ КИРИЛОВ СТАНАЛ ЧЛЕН НА БСП‚ “ПО УБЕЖДЕНИЕ В РАЗМИРНАТА 1997”, РОШКО КОМСОМОЛЕЦА, ИРЛАНДСКАТА ПАСТИРКА ...МУ-ХА-ХА B-)
Иван

2018.07.17 | 17:18

17
На президенската стая да слага слимката на Радев това щестигне а него дагоизгонят даневзема напразно заплата
Йоан

2018.07.17 | 15:09

15
Противоречива фигура, с нищо не допринася за разрешаване на проблемите, само на заяждаща основа си припяват с Корнелия Ненова. Каквото каже единия, същото и другия. И реално животът на българите се кове от правителството.
бивш военен

2018.07.17 | 11:08

3
Няма толкова про3т военен, като нашия преЦедент!! По-тъп на този пост надали е имало някога, освен агент Гоце-но той поне имаше образование!!

2018.07.17 | 14:01

14
Ама Плевнелиев се бореше срещу кпсс/бкп, а парашатуста не знае какво върши щото кпсс му казват какво да прави, също като Охлюварски и Драгалефския!
Рошко Плювналиев

2018.07.17 | 11:46

6
Цецо, по-полека колега- така всички ще разберат, че си ти и се опитваш да се обрисуваш. Покажи малко мисъл най-накрая де, язък че забърса хиляди форуми, конференции, работни обяди, вечери...за да ти налеят малко мозък в кухата кратуна.
Добър, лош, недипломатичен

2018.07.17 | 11:28

4
Добавете и НЕКАДЪРЕН, и ЗЛОБЕН.

2018.07.17 | 13:57

13
Да направим пРезидент вече драгалефския лаборант дясната ръка А.Луканов който е пък дясна ръка Петър Младенов бкп/кпсс!
Това, че си на яслата е очевадно

2018.07.17 | 12:06

7
Ако ПРЕЗИДЕНТЪТ е това което казваш, какъв е пъпешоглавия пинчер на банкянската фурнаджийска лопата?
Рошко Плювналиев

2018.07.17 | 11:34

5
Ами жалко, президентът Радев се оказа мъж на място, не като мен- джендър-грантаджия, пед_рас-послушковец.
НЕ-АДЕКВАТНА ТИКВА ПРОСТА

2018.07.17 | 13:11

12
НАИСТИНА ВЕЧЕ МИ СЕ ПОВРЪЩТА ОТ ТАЗИ НЕ-АДЕКВАТНА ТИКВА ПРОСТА

Добави коментар

Водещи новини