Шефът на БАБХ взел еднолично решението за избиването на животните (видео)

  • 17 юли 2018 08:32

  • 2734
  • 2
Шефът на БАБХ взел еднолично решението за избиването на животните (видео)
© БТВ

Решението за евтанизирането на животни се взема от Агенцията по храните. Докладва се в "Ди Джи Санте" (европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол – б.р.), от там идва становище, което се изпълнява. Това каза в сутрешния блок на БТВ зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров.

Окончателното решение е разписано само от директора на БАБХ Дамян Илиев, заяви Димитров, като уточни, че то не е било съгласуване със земеделското министерство.

Колегите от Агенцията по храните се позоваха най-вече на Световната здравна организация за животните, добави той.

По думите му избиването на животни е един от начините за действие при наличие по подобни опасни болести. Димитров каза, че не може да каже със сигурност дали това е било записано в решението.

Пробата, дошла от Монпелие, категорично доказва, че има заболяване. Стремим се да овъзмездим труда на хората, за да могат да възвърнат нормалния си начин на живот. 305 хил. лв. бяха преведени вчера на 26 стопани за около 1600 овце, което е малко над половината. Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по населени места, уточни зам.-земеделският министър.

Има голям психологически стрес у хората. Колегите от ветеринарния сектор, искайки да изпълнят задълженията си, явно не го отчетоха, заяви Цветан Димитров. По думите му това се дължи на слаба организация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2734 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
табуретка

2018.07.17 | 14:16

2
Защо пробата се носи в Монпелие бе, нима няма възможност тук. Тоя не беше подготвен за нито един въпрос, личеше си, че е учил цяла нощ каво са му написали да казва. Прехвърля вината на други щото мястото му започва да охладнява. Безхаберници.

2018.07.17 | 10:14

1
Мишки. Почнахте да треперите за топлите местенца ли????

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини