България и Китай подписаха изискванията за износ на белено слънчогледово семе

  • 06 юли 2018 15:12

  • 1212
  • 2
България и Китай подписаха изискванията за износ на белено слънчогледово семе
© МЗХГ

Министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в и посланикът на Китай у нас  Джан Хайджоу  подписаха протокол за фитосанитарните изисквания към износа на белено слънчогледово семе. Това стана на церемония в Министерски съвет в присъствието на премиeра Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян.

Според протокола изнасяното за Китай българско белено слънчогледово семе трябва да съответства на фитосанитарните закони и разпоредби на двете страни.  По време на периода на растеж на слънчогледа и на съхранение на слънчогледовите семки Българската агенция по безопасност на храните следва да проверява и открива карантинните вредители, които са значими за Китай. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Тези инспекции трябва да се правят на полето, в преработвателните предприятия и в складовете. Изнасяният белен слънчоглед е необходимо стриктно да се сортира и филтрира, за да се гарантира, че отсъстват насекоми, почви, плевели и други растителни остатъци. За всяка отделна пратка БАБХ ще издава официален фитосанитарен сертификат, като в него изрично се посочва произходът на слънчогледовото семе.   Изнасяното количество трябва да е опаковано в чисти, хигиенични и вентилирани нови опаковъчни материали, които отговарят на китайските фитосанитарни изисквания.

 Протоколът влиза в сила от датата на подписването и е валиден за срок от 3 години.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1212 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Дуци

2018.07.06 | 19:19

1
А КОГА ЩЕ ПОДПИШАТ ДОГОВОР ЗА ТИКВЕНО СЕМЕ , ЧЕ ИМАМЕ В ИЗОБИЛИЕ ОТ НЕГО У ДЪРЖАВАТА
ХАХАХА

2018.07.06 | 22:43

2
БРАВО ДУЦИ

Добави коментар

Водещи новини