Кабинетът одобри национална стратегия за развитието на концесиите за периода 2018 - 2027 г.

  • 20 юни 2018 15:48

  • 1675
  • 0
Кабинетът одобри национална стратегия за развитието на концесиите за периода 2018 - 2027 г.
© Булфото (архив)

Министерският съвет одобри Национална стратегия за развитието на концесиите в Република България за периода 2018 - 2027 година, приета с решение на Координационния съвет по концесиите на 19 юни 2018 г., съобщиха от пресцентъра на  правителствената пресслужба.

Документът определя стратегическата рамка на единната държавна политика в областта на концесиите. Той е в съответствие с целите и приоритетите на Националната програма за развитие: "България 2020" и на Стратегията "Европа 2020" за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Стратегията е дългосрочна и обхваща периода до края на настоящия програмен период, както и следващия програмен период, а именно 2018 - 2027 г. Документът съдържа общите и специфичните цели и основните приоритети за възлагане на концесии в страната.

Визията за развитието на концесиите, общите и специфичните цели и приоритетите за възлагане на концесии са определени въз основа на анализ на състоянието на концесиите, специфичните за страната нужди за развитие, както и в сътрудничество и консултации със заинтересованите страни, уточниха от МС. Определените в Стратегията приоритети са основа за включване на проекти за концесии в Плана за действие за държавните концесии и в плановете за действие за общинските концесии.

Концесиите може да допринесат за осигуряване на частни инвестиции за подобряване на достъпността и качеството на редица публични услуги в редица сектори, включително за изграждане и/или за модернизиране на инфраструктурата. В тази връзка Стратегията определя специфични цели. съобразени с нейните приоритети, а където е приложимо - съобразени и със секторните цели и приоритети.

Министерският съвет възлага координацията, наблюдението и отчитането на дейностите по изпълнението на стратегията на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и председател на Координационния съвет по концесиите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини