Цвета Караянчева се срещна с президента на Грузия (снимки)

  • 11 юни 2018 15:20

  • 1899
  • 0
Цвета Караянчева се срещна с президента на Грузия (снимки)
© Народно събрание

Грузия е един от основните партньори на Република България в региона, заяви председателят на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на на среща с президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили. Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Тбилиси. В състава на делегация са председателят на Групата за приятелство България – Грузия Кристина Сидорова и народните представители Александър Иванов,  Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на отбеляза, че двете страни поддържат отлични двустранни отношения и водят интензивен политически диалог. България подкрепя активно и традиционно външнополитическите приоритети на Грузия за европейска и евроатлантическа перспектива, подчерта тя и припомни, че страната ни бе една от първите държави-членки на ЕС, която ратифицира Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС. През декември 2015 г. България и Грузия подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическа интеграция за срок от три години с автоматично продължаване с последователни периоди от по три години.

Председателят на парламента поздрави президента на Грузия по повод 100-годишнината от обявяването на Първата демократична грузинска република. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на заяви, че България подкрепя териториалната цялост и суверенитет на Грузия в международно признатите й граници.

Председателят на Народното събрание изрази задоволство от ефективното прилагане на безвизовия режим за краткосрочни пътувания между ЕС и Грузия от март 2017 г. Тя припомни, че докладчик в Европейския парламент по въпроса за визовата либерализация беше българският евродепутат Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която днес е еврокомисар по цифровото общество и цифровата икономика.

Възможностите за задълбочаване на икономическите връзки между двете страни също бяха сред темите на разговора. Отбелязано беше, че  България е сред първите десет търговски партньори на Грузия, но все още реализираната търговия е далеч под потенциала си. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на и Гиорги Маргвелашвили се обединиха около извода, че тласък на контактите във всички области би дало откриването на директни редовни полети между България и Грузия.

Двамата обсъдиха и ползотворното партньорство в рамките на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Те определиха организацията като институция с важно значение за осигуряването на политическа рамка за гарантирането на общите приоритети по отношение на устойчивото развитие на региона, неговата енергийна и транспортна сигурност.

Сред темите на разговора беше и сътрудничеството в областта на културата, образованието и науката. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на припомни, че през април 2012 г. е подписан Договор за сътрудничество между Тбилиския държавен университет и Софийския университет "Св. Климент Охридски".  В СУ „Св. Кл. Охридски“ има специалност „Кавказология“, предлагаща изучаването на грузински език.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1899 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини