Андрей Райчев: Атаката срещу хазарта е много дебела история, по-лоша от лотарията

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София мина добре, но в никакъв случай не беше нещо особено. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ социологът Андрей Райчев.

За Борисов това е добра работа. Трупаме посреднически точки, това е най-хубавият път за кариерата. Колкото до Западните Балкани – истината е, че беше постигната нула. Страните от Западните Балкани нямат лобисти. Никой няма да им каже "няма да влезете", но нещата се отлагат с поколения. Причината не е, че Европа не ги иска, а че трябва да е единна по американския въпрос и никакви други разделителни въпроси няма да се допуснат, включително и влизането на България в Шенген. Не получихме традиционния подарък за домакина, заяви Райчев.

Конфликт между САЩ и Европа не е имало от много години, ситуацията става много неопределена и ситуацията, че пътници се качват на задните вагони на влака, се отхвърля. Големият въпрос е дали Европа ще води отделна политика към Русия, добави политическият анализатор.

Според политолога Антоний Гълъбов думата, с която може да се определи Срещата на върха в София е "ускорение". Имаме хоризонт – хоризонтът е 10-годишен. Имаме един планов период време, в което трябва да се свърши определена работа. Политиците свършиха своята работа, по-нататък въпросът е на бизнес. В 10-годишния хоризонт е много важно кой какво ще направи и къде ще се позиционира. ЕС не може да си позволи да остави Западните Балкани като някаква мъртва зона. Не казвам, че утре всички ще влязат в ЕС - реалистичният хоризонт, в който трябва да се свърши работа, е 10 години, посочи Гълъбов.

Не смятам, че България трябва да се бори за лидерство на Балканите, трябва да се борим за позицията на авторитетен посредник, добави той.

Ако следващ премиер продължи линията да не се бутаме, да не лъжем, ще постигнем много, заяви Андрей Райчев.

Българската администрация и българският политически елит влязоха в друг ритъм от края на миналата година. Този външен ритъм стабилизира вътрешно управлението, каза Антоний Гълъбов.

По думите на Андрей Райчев във вътрешнополитически план наблюдаваме поредица от скандали. Това правителство е от скандал в скандал почти от генезиса си. Ако нещо трябва да се каже за Борисов, то е, че не изпада в крайности. Той води балансирана политика. Атаката на правителството срещу хазарта не отива на кабинета, защото е крайна. "Забранявам" е любимата мелодия на масите. Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 ходи и се прави на генерал, на добър началник, понеже е строг началник. Вместо това, да се беше заел с трудов процес, например с демографията. Вместо забрана, трябва да се говори за регулация. Тази забрана ще доведе до това, че телевизиите ще загубят цялата си печалба, ще минат на загуба. Нова телевизия и БТВ в момента се търгуват, а те са основа на свободата на слововото в България, защото чрез рекламите са финансово независими. В такива условия, забраната за реклама на хазарта е много "дебела" история, никаква лотария няма тук, това е нещо много по-лошо, каза още социологът.

Коментари

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет