Делян Добрев: Ако ще се строи АЕЦ "Белене", то трябва да е от частен инвеститор

  • 14 май 2018 09:43

  • 2113
  • 1
Делян Добрев: Ако ще се строи АЕЦ "Белене", то трябва да е от частен инвеститор
© Булфото (Архив)

Народното събрание трябва да даде мандат на правителството за преговори със стратегическия инвеститор за АЕЦ "Белене".

Това коментира пред БНР председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

По думите му условието е да няма държавна гаранция за проекта. Добрев очаква до края на годината дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица-изток" да бъдат прекратени.

Ако ще се строи АЕЦ "Белене", то това трябва да стане от частен инвеститор без никакви държавни гаранции, смята още той.

"Има заявен интерес от страна на Китайската национална компания. Дали този интерес е сериозен ще стане ясно, когато се стартира процедура, някаква, за избор на стратегически инвеститор. За да се стартира такава процедура, Министерски съвет трябва да предложи на Народното събрание вариант за стартиране на преговори с потенциални инвеститори“, коментира Добрев.

По думите му арбитражното дело приключи преди две години.

„Две години ние сме собственици на оборудването и затова трябва да преминем към опит за решаване на казуса с това съществуващо оборудване", допълни още той.

Добрев уточни още, че дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица-изток" трябва да се развалят.

„Тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други- Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината", смято още Добрев.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2113 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини