Евродепутатът д-р Андрей Ковачев пита Европейската комисия за недостига на медикаменти поради реексп

  • 28 април 2018 15:30

  • 2203
  • 1
Евродепутатът д-р Андрей Ковачев пита Европейската комисия за недостига на медикаменти поради реексп
© Фейсбук

По-рано тази година българският евродепутат от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев отправи запитване до Европейската комисия във връзка с недостига на медикаменти поради реекспорт.

През първите дни на 2018 г. пациентски организации в България сигнализираха, че около 60% от внесените в страната медикаменти се реекспортират на други европейски пазари.

Следователно, за много пациенти, които се нуждаят от непрекъснато лечение за животозастрашаващи заболявания, е трудно, понякога дори невъзможно, да си набавят необходимите лекарства. В своя отговор Европейската комисия посочва, че е съставен въпросник за мерките на държавите членки с оглед на съответните редовни доставки на медикаменти.

Понастоящем Комисията изготвя доклад и ще организира експертна среща за набелязването и обмена на добри практики, за да се гарантира непрекъснатостта на доставките между държавите членки, в това число за мерките за ограничаване на паралелния износ, който е несъмнено една от причините за недостига в Европейския съюз.

"Лекарствата са основен стълб на здравеопазването, а не просто търговска стока. Съображенията, свързани с общественото здраве и интересите на пациентите, трябва да надделяват над икономическата логика на свободния пазар", коментира Ковачев.

В настоящия мандат на Европейския парламент българският евродепутат е инициатор и една от основните действащи фигури в Групата от евродепутати за достъп до качествено здравеопазване - неформална платформа за дебат и общо действие, чиито членове са почти 30 евродепутати от 15 страни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2203 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КОЙ ЗАРОВИ В ДЪН ЗЕМЯ ГРИЖАТА ЗА ЧОВЕКА

2018.04.29 | 07:31

1
От здравеопазване нама да остане ни един жив

Добави коментар

Водещи новини