В Брюксел се проведе дебат "Ролята на кохезионната политика след 2020 година"

  • 27 април 2018 16:06

  • 1136
  • 1
В Брюксел се проведе дебат "Ролята на кохезионната политика след 2020 година"
© ГЕРБ

Сдружение “Граждани за европейско развитие на България”, съвместно с „Мартенс Център“, организира дебат в Брюксел на тема ”Ролята на кохезионната политика след 2020 година“.

В него взеха участие евродепутатите Ламберт Ван Нистелрой (ЕНП/Нидерландия), Зигфрид Мурешан (ЕНП/Румъния), както и Михаел Шнайдер (представител на ЕНП в Комитет на регионите), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Водещи теми в дискусията бяха бъдещето на кохезионната политиката в следващата Многогодишна финансова рамка, както и необходимостта от очертаване на ясни приоритети, които отговарят на предизвикателствата на единния пазар.

Говорителите се обединиха около тезата, че бюджетът на ЕС трябва да бъде гласуван преди предстоящите европейски избори през пролетта на 2019 г., тъй като в противен случай това ще доведе до спекулации от популистки настроени движения. Очаква се на 2 май 2018 г. Европейската комисия да представи предложенията си за бюджета за периода 2021 до 2027 г., който ще има решаваща роля за финансирането на регионите.

Според евродепутата Ван Нистелрой, за да бъде ефективна кохезионната политика, трябва да се подобри връзката между гражданите и местните власти, като се създадат по-достъпни условия за кандидатстване по оперативните програми. По време на дискусията бе отбелязан и проблемът, че често разходите по административните процедури са твърде високи за по-малките бенефициенти.

Други идеи, които бяха обсъдени, са обвързването на условията за използване на фондовете със зачитане принципите на върховенството на закона от държавите бенефициенти. Освен това бе постигнат консенсус относно нуждата от по-голямо популяризиране на резултатите от кохезионната политика, както в страните бенефициенти, така и в страните нетни вносители в ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1136 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.27 | 21:02

1
ВИЖ СОБСТВЕНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ КАК Е УНАС И...

Добави коментар

Водещи новини