Социалното министерство с официална позиция по случая с майката, разплакала Борисов

  • 19 април 2018 18:16

  • 5809
  • 5
Социалното министерство с официална позиция по случая с майката, разплакала Борисов
©

Социалното министерство излезе с официално изявление по случая с майката, която разплака премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

"Министерството на труда и социалната политика е предприело всички действия и мерки за осигуряване на законово регламентираните права на г-жа Красимира Обретенова и дъщеря й Пасионария. Отнасяме се с разбиране към трудностите, пред които е изправено семейството, и ще продължим да работим за подобряване на законодателството и за по-ефективното и справедливо изразходване на бюджетните средства за хората с увреждания", категорични са от институцията.

Те отричат информацията, че са били осъдени от Обретенова. Оттам изтъкват, че социалните служби в Добрич редовно са изплащали всички видове помощи и добавки, които се полагат на детето. Изплатени й били и целеви помощи - за 2 чифта ортопедични обувки, комбиниран стол за тоалет и баня, рингова инвалидна количка и ходилка, антидекубитален дюшек и антидекубитална възглавница.

Ето пълния текст от Министерството на труда и социалната политика:

1. Представената в репортажа информация, че Красимира Обретенова е „осъдила социалното министерство“, не отговаря на истината. През януари 2018 г. в Министерството на труда и социалната политика е препратена жалба от Красимира Костадинова Стоянова (Красимира Обретенова), адресирана до Районната прокуратура в Добрич, в която тя твърди, че е била жертва на измама от страна на регистриран доставчик на помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания. Проверка на Агенцията за хората с увреждания (АХУ), която води публичен регистър на доставчиците, показа, че представената в жалбата информация не се потвърждава. Фирма „Бул-Сан Трейд – Галин Великов“ ЕООД, гр. Добрич, не е регистрирана в регистъра на АХУ нито като доставчик, нито като производител на адаптирани проходилки, техни прототипи и мостри. От приложените към жалбата копия на два изпълнителни листа е видно, че през 2011 г. съдът е осъдил Галин Великов да заплати на Красимира Обретенова сумите 740,40 лв. и 1040 лв.

2. Дирекция „Социално подпомагане“ – Добрич е изплащала на г-жа Обретенова редовно и своевременно всички видове помощи и добавки, които се полагат на дъщеря й Пасионария по Закона за семейни помощи за деца, Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за социално подпомагане.

По Закона за семейни помощи за деца са изплащани следните помощи: До 21 декември 2016 г. тя е получавала месечна помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование в размер на 100 лв. и добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование в размер на 240 лв.

От 1 януари 2017 г. и към настоящия момент й е изплащана месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование в размер на 930 лв.

По Закона за интеграция на хората с увреждания са платени следните целеви помощи: * За ортопедични обувки – 2 чифта, в размер на 380 лв. с екплоатационен срок до 20 декември 2018 г. * За комбиниран стол за тоалет и баня в размер на 331 лв. с експлоатационен срок до 23 октомври 2020 г. * За рингова инвалидна количка и ходилка в общ размер на 558 лв. с експлоатационен срок до 23 октомври 2020 г. * За антидекубитален дюшек и антидекубитална възглавница в размер на 437 лв. с експлоатационен срок до 23 октомври 2020 г.

По Закона за социално подпомагане са платени следните помощи: През май 2017 г. от Дирекция „Социално подпомагане“ – Сердика на г-жа Красимира Обретенова е отпусната еднократна социална помощ в максимален размер от 325 лв. за покриване на извънредно възникнали нужди на семейството й.

С решение на Управителния съвет на Фонд „Социална закрила“ от 30 май 2017 г. на Красимира Обретенова е отпусната социална помощ в размер на 828 лв. за купуване на електрически аспиратор за дъщеря й.

От 2013 г. до момента г-жа Обретенова и дъщеря й Пасионария са ползвали социалните услуги „Асистент за независимо детство“ и „Асистент за независим и активен живот“ на Столична община. Г-жа Обретенова е назначена за личен асистент на дъщеря си. Пасионария ползва услугата по 159 часа месечно, при определена часова ставка от 3,50 лв. за личния асистент.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5809 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.05.05 | 11:31

5
ЛЪЖЛИВИ ИЗРОДИ ,ЖЕНАТА ПОКАЗА РЕШЕНИЕТО НА СЪДА.БОГ ДА ВИ НАКАЖЕ БЕЗМИЛОСТНИ БОКЛУЦИ ЖАЛКИ.ПОВДИГА МИ СЕ ОТ ВАС.ЧЕРНАТА ЗЕМЯ ДА ВИ ВЗЕМЕ.

2018.05.05 | 11:31

4
ВИЙ ДЕЦА НЯМАТЕ ЛИ БЕ ЧИНОВНИЧЕСКИ НАГЛИ БОКЛУЦИ?

2018.05.05 | 11:31

3
Поредното доказателство че да се спасиш от герб е терминал-2 или въжето!
Анонимен

2018.05.05 | 11:31

1
Здравейте и от мен .... искам да подкрепа тази майката тъй като имах честа да я познавам като неин комшия! Нито един път не е пропуснала да ме поздрави с добър ден,добро утро и никога не я видях да бъде сърдита,намръщена или напрегната от това което и се налага да преживява еже

2018.05.05 | 11:31

2
ОТДАЛЕЧ СИ ЛИЧИ,ЧЕ Е ДОСТОЙНА ЖЕНА.ЖАЛКОТО Е ,ЧЕ НАПУСКА ТАТКОВИНАТА И НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ.НО ТАКА Е ПО ДОБРЕ ЗА МОМИЧЕНЦЕТО.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини