НС прие на първо четене отпускането на наследствена пенсия за родители на военнослужещи, загинали в

  • 29 март 2018 12:09

  • 1341
  • 0
НС прие на първо четене отпускането на наследствена пенсия за родители на военнослужещи, загинали в
© Иван Йочев

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност за отпускане на наследствена пенсия за родители на военнослужещи, загинали в мисии зад граница. Промените са предложени от Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за от БСП, Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа от ГЕРБ и група народни представители.

От гласувалите 143 депутати 135 бяха "за", а 8 се въздържаха. В мотивите на вносителите се посочва, че към момента засегнатите от промените са родителите на 23-ма военнослужещи, загинали при изпълнение на службата си в мисии извън страната - 13 са загинали в Ирак, а 10 в Камбоджа.

В Кодекса за социално осигуряване се предвижда получаването на наследствена пенсия от родител, чието дете е починало по време на наборна служба, но не признава същото право на родител на загинал по време на задгранична операция или мисия. Вносителите смятат, че такава пенсия трябва да получават и втората група родители. Според предварителната оценка на въздействие на законопроекта ще са необходими 55 589 лв. годишно, при условие, че всички 23-ма загинали в мисия военнослужещи са офицери и имат живи родители.

В становище от Министерството на труда и социалната политика се посочва, че текстовете трябва да се преработят. В рамките на дебатите Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва от ДПС заяви, че с промените ще се създаде нова несправедливост, както и ще доведе до искания за нови изключения. "Какво казваме на родителите на загинали миньори например?", попита той. Адемов посочи, че разбира емоционалните мотиви на законопроекта, но в него липсват социално-осигурителните аргументи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини