Парламентът прие промени в Гражданския процесуален кодекс

  • 28 март 2018 10:17

  • 1728
  • 0
Парламентът прие промени в Гражданския процесуален кодекс
© Novini.bg

Парламентът прие промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ на първо четене. От гласували 115 народни представители 94 бяха за, двама - против, а 19 се въздържаха.

С промените се предвижда в ГПК да се отразят новите положения при прилагането на европейските процедури за искове с малък материален интерес и за издаване на европейска заповед за плащане. Създадат се вътрешни процесуални правила по прилагане на Конвенцията за международното събиране на издръжка на деца и на други членове на семейството.

Измененията включват промени в приложното поле при исковете с малък материален интерес, прецизиране на разпоредбата за преразглеждане на съдебното решение и осигуряването на 30-дневен срок за подаване на молба за преразглеждане пред Върховния касационен съд /ВКС/.

В процедурата за издаване на европейска заповед за плащане се създава изрична разпоредба в ГПК, която да гарантира правото на ответника да поиска от ВКС преразглеждане на европейската заповед за плащане при условията и по реда на европейски регламент.

Със законопроекта се създават и процесуални правила по прилагане на Конвенцията за международното събиране на издръжка на деца и на други членове на семейството, приета от Хагската конференция по международно частно право. Конвенцията е в сила по отношение на България от 1 август 2014 г. и цели да осигури ефективното събиране на издръжка за деца и за други членове на семейството независимо от мястото на възникване или изпълнение на задължението за издръжка.

Разпоредбите на Конвенцията предвиждат създаването на условия за реално получаване на издръжка, за достъп до производствата за нейното признаване, изпълнение и оспорване.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че председателят на ВКС Лозан Панов е посочил, че подкрепя законопроекта, но не споделя предложенията, с които ВКС е компетентната инстанция при преразглеждане на решенията в рамките на европейските процедури за искове с малък материален интерес и европейската заповед за плащане. Той е отбелязал, че с Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт и Пътната карта към нея е предвиден план за намаляване на натовареността на ВКС.

В рамките на дебатите от БСП заявиха, че ще се въздържат при гласуването. Подкрепяме духа и принципите на законопроекта, но не по начина, по който са разписани, заяви Филип Попов. Той настоя между първо и второ четене да бъде взето становището на ВКС и съдът да не бъде натоварван с несвойствени за него задачи.

Подкрепяме аргументите на председателя на ВКС Лозан Панов за търсене на разтоварване на съда и че тъй като тук процедурата касае заповеди с минимален материален интерес, не би трябвало да натоварваме върховната инстанция, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той допълни, че ще предложи удължаване на срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1728 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини